Ortopedska bolnišnica Valdoltra: 30 let od prve artroskopske operacije

Deli novico s tvojimi prijatelji

Te dni je minilo 30 let od prve artroskopske operacije kolena v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Opravil jo je današnji direktor bolnišnice Radoslav Marčan. Veliko prednost tovrstnih posegov predstavlja minimalna travma zdravega tkiva, v Valdoltri pa napovedujejo, da se bo nabor artroskopskih posegov razširil na številna nova medicinska področja.

Pri artroskopiji gre za tehnično zahtevnejši poseg od primerljivega klasičnega kirurškega posega, ki zahteva visoko stopnjo izurjenosti operaterja in posebno tehnološko opremljenost. Pri artroskopiji kirurg preko drobnega reza, ki meri le nekaj milimetrov, v sklep uvede optični sistem. Gre za sistem osvetlitve in leč s premerom od treh do petih milimetrov, ki so nameščene v kovinsko cevko, prek katere se prenaša svetlobe iz sklepa. Na optiko je pritrjena posebna kamera, ki posname sliko iz sklepa in jo prenaša povečano na zaslon.

Artroskopija omogoča kirurgu podroben pregled vseh sklepnih struktur. Poleg reza, potrebnega za uvedbo optične naprave, naredi kirurg večinoma še enega ali več dodatnih rezov v velikosti nekaj milimetrov, prek katerih uvaja v sklep operativne inštrumente.

 width=
Minilo je 30 let od prve artroskopske operacije kolena v Ortopedski bolnišnici Valdoltra. Foto: Slovenia Medical

Veliko prednost artroskopskih posegov predstavlja minimalna travma okoliškega zdravega tkiva. Bolečina je zato po operaciji manj izrazita, hospitalizacija pa večinoma ni potrebna. Vse te prednosti izboljšujejo funkcionalne rezultate operativnega zdravljenja in zmanjšujejo tveganja zapletov.

V Valdoltri napovedujejo, da se bo v prihodnosti nabor artroskopskih posegov zaradi njihove majhne invazivnosti in številnih prednosti razširil še na številna druga medicinska področja.

Po besedah direktorja Radoslava Marčana se Ortopedska bolnišnica Valdoltra danes glede kakovosti in naprednosti izvajanja artroskopskih posegov lahko primerja z najbolj razvitimi evropskimi državami na tem področju, kot so Švica, Francija in Nemčija.

 

Artroskopija se zelo pogosto uporablja pri ortopedskih operacijah, med katerimi prednjačijo posegi na kolenu in ramenu, in je minimalno invaziven kirurški poseg za diagnosticiranje in zdravljenje poškodb ter obolenj sklepov, so ob obletnici omenjene operacije navedli v bolnišnici.STA