Flos Olei 2019: Koprski oljkarji znova uspešni

Deli novico s tvojimi prijatelji

V najnovejšo, jubilejno edicijo svetovno priznanega vodnika ekstra deviških oljčnih olj Flos Olei se je uvrstilo 6 oljkarjev iz Mestne občine Koper. Vodnik so jim minuli petek podelili v Motovunu, so sporočili s Turistične organizacije Koper.

Med 500 najboljšimi pridelovalci ekstra deviškega oljčnega olja na svetu je tudi letos največ istrskih oljkarjev. Kar 81 jih prihaja iz hrvaške istre, medtem ko je slovenskih oljkarjev vključenih v letošnji vodnik, sedem, od tega šest iz Mestne občine Koper. V svetovno znani vodnik Flos Olei 2019, ki letos obeležuje deseti jubilej, se je tokrat uvrstilo 500 pridelovalcev iz 52 držav s petih kontinentov.

Tudi letos so med najbolje ocenjenimi ekstra deviškimi oljčnimi olji, ki so dobila od 95 do 100 točk, ekstra deviška oljčna olja Dujc, Jenko, Morgan in Adamič – Olje Ronkaldo, nekoliko nižje, a še vedno odlično ocenjena pa so bila ekstra deviška oljčna olja Ekološke Kmetije Bem – Boris Sabadin, Ekološke kmetije Bočaj in Oleum Solis – Matjaž Bordon.

 width=
Foto: MOK

“Mestna občina Koper je krila strošek prijave za en vzorec oljčnega olja tistim sodelujočim na natečaju za Županovo oljčno olje 2018, katerih vzorci oljčnega olja so bili vključeni v vodnik Flos Olei 2018 in so svoje vzorce oljčnega olja prijavili tudi za sodelovanje za vodnik Flos Olei 2019. Prav tako bo to prakso ohranila tudi v letošnjem letu,” pa so nam sporočili iz Turistične organizacije Koper.

Nenazadnje je tudi Evropska komisija pred nedavnim objavila vpis ekstra deviškega oljčnega olja z imenom Istra v evropski register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. Gre za oljčno olje z zaščiteno označbo porekla (ZOP), za katerega sta skupno vlogo vložili Slovenija in Hrvaška.