Deli novico s tvojimi prijatelji

Včeraj je na Srednji tehniški šoli Koper potekala mednarodna konferenca z naslovom SkillMe, ki je povezala več kot 150 dijakov tehniških šol iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Madžarske, Avstrije, Italije in Slovenije. Dijaki so delili predvsem svoje izkušnje in znanje iz avtomehanike, mehatronike, lesarstva in strojništva. Poleg tega so obiskali lokalna podjetja, ki se ukvarjajo z omenjenimi panogami in svoje znanje preizkusili tudi v praksi.

Srečanje, ki sta ga v okviru mednarodnega projekta Skill.me organizirala Srednja tehniška šola Koper in Primorska gospodarska zbornica, je  v Koper privabila številne visoke goste, med njimi tudi predstavnike gospodarstva, državne in lokalne politike in kar sto učiteljev.Tako so ob uvodni predstavitvi navzoče pozdravili Krištof Debeljak, koordinator dogodka, direktor Primorske gospodarske zbornice Igor Rakar, Ravantelj srednje tehniške šole Iztok Drožina, generalni konzul Italije v Kopru Giuseppe D’Agosto, podžupanja Mestne občine Koper Jasna Softić, predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport Aleš Ojsteršek in nekateri drugi.V okviru dogodka je potekal tudi simpozij, na katerem so učitelji predstavili dobre prakse tesnejšega povezovanja izobraževalnih ustanov in procesov z gospodarstvom ter skupaj iskali načine, kako dijake tehniških šol čim bolj učinkovito vključiti v sam proizvodni proces. Med tem pa so se dijaki, razdeljeni v skupine, spoznavali s praktičnim delom na sedežih podjetij, kot tudi v prostorih Srednje tehniške šole Koper. Avtomehaniki so tako svoje spretnosti pokazali v koprskih podjetjih Trgo ABC, Porsche Koper in v Avto Jereb v Izoli, mehaniki in strojniki so se izkazali v podjetjih Titus Plus in Dag, v prostorih šole pa so potekale delavnice s področja strojništva in lesarstva.

“Projekt je zasnovan tako, da se dijaki med sabo povezujejo, predvsem pa je to dobra priložnost za dijake, saj tako mi, kot tudi sodelujoče države skupaj odpiramo vrata vsem, ki si želijo uspeti prav na področjih, ki jih današnje srečanje tudi zajema,” je za OBALAplus povedal ravnatelj Srednje tehnične šole Koper Iztok Drožina.

Direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar pa je izpostavil, da gre za deficitarne poklice, ki so danes zelo drugačni, kot so bili še nekaj let nazaj in poudaril, da je sicer ponovno videti porast zanimanja tudi za te poklice, pa vendar je še vedno veliko premalo zavedanja o tem koliko ti lahko neka tehnično usmerjena šola in sama podjetja, kjer dijaki opravljajo prakso lahko ponudijo, tako v osebnostnem kot tudi poklicnem oz. strokovnem razvoju.

Srednja tehniška šola in Primorska gospodarska zbornica sta tako dodali enega od kamenčkov v mozaiku promocije deficitarnih poklicev, ki so ne nazadnje zelo pomembni tudi za razvoj tehnologije, brez katere danes ne gre več. Kot je izpostavila tudi koprska podžupanja Jasna Softić, so simpoziji takega obsega zagotovo odlična priložnost za povezovanje gospodarstva in šolstva v praksi, kar je pomembno predvsem za mlade generacije, na katere predajamo znanje, predvsem pa taki dogodki odpirajo možnosti za mednarodno povezovanje in vzpostavitev stikov.