NA POTEP: Po navdih ob smaragdni tolmun slapa Veli vir

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slap Veli Vir je eden tistih magičnih skritih kotičkov, ki jih ob obisku male strnjene vasice Sokoliči ne smete izpustiti. Tu boste ob mističnosti smaragdnega tolmuna, v katerega se preliva zavesa Velega vira, poeti našli navdih, ljubimci izkoristili trenutke za tiste male nežnosti, vsi ljubitelji narave pa boste ta čudovit kotiček še dolgo opisovali kot raj na zemlji.

Do slapa Veli vir vas bodo usmerili leseni kažipoti, ki jih boste našli že na začetku vasi. Ti vas bodo vodili do kolovozne poti ob koncu Sokoličev, kjer ji boste sledili desno v borov gozd in se spusti v dolino potoka Veli vir.

 width=
Foto: Nives Kačič

Vodna zavesa slapa Veli vir drsi preko skalnega praga kar osem metrov v globino, kjer trešči ob velik smaragdno zelen tolmun, ki je že skoraj pravo malo jezerce. Najlepše ga je obiskati, ko ga v svoje kremplje ujame zima, saj vas bo navdušil z igro ledenih sveč, preko katerih magični zimski lesket ustvarja padajoča voda. V poletnem času oziroma ob daljših obdobjih suše Veli vir presahne. Pot do slapa je nezahtevna in primerna za vsakogar.

Za vse tiste, ki radi raziskujete in vas navdušuje kulturna dediščina, pa od Velega vira vodi vzpon na Gradec nad Sočergo, kjer stoji cerkev sv. Kirika s pokopališčem. Njen nastanek namreč sega v rimski čas. Zagotovo vas tu hladnih ne bo pustil tudi čudovit razgled, v večernih urah pa se je vredno zazreti v nebo, saj je ob jasnem vremenu posuto z milijardo zvezd.