Epidemija?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kronične Bolečine, fibromialgija (bolečinsko stanje neznanega izvora), glavoboli, bolečine v hrbtu, vratu, ramenih, kolenih … tovrstna stanja so že tako razširjena, da se jih v medicinskih besedilih označuje že za “epidemijo”.

European Pain Federtion navaja, da za kronično bolečino trpi že vsak peti Evropejec. Osebe s kronično bolečino doživljajo pravi pekel, saj je bolečina prva stvar, s katero se zjutraj zbudijo in zadnja, preden zaspijo, to pa potegne za sabo veliko porabo protibolečinskih in uspavalnih sredstev, ki v telesu povzročajo še dodatne škodljive stranske učinke.

Obravnava bolečin s protibolečinskimi sredstvi le redkokdaj privede do odprave problema, čeprav se včasih tudi to lahko zgodi, v kolikor vzrok za bolečino medtem mine. Pogosto pa na ta način ne pridemo do dokončne rešitve, saj je vzrok za nastanek bolečin v mnogih primerih duševne narave. Vedno večje število zdravnikov, na osnovi svojih izkušenj potrjuje stališče, da pri osebah, ki niso bile poškodovane ali prekomerno fizično obremenjene, do mišičnih napetosti in drugih bolečin lahko pride zaradi nezavednih, bolečih, potlačenih, pogosto nezavednih čustev ali dolgotrajnih čustvenih obremenitev.

Psiha in telo sta v neprestani interakciji in delujeta sinhrono, zato bolečine ne smemo obravnavati kot “sovražnika”, temveč kot sporočilo telesa. Ko je na telesu prisotnih več različnih bolečin, jih v naturopatiji pogosto obravnavamo ločeno, saj ima lahko bolečina na različnih tkivih, različen psihološki vzvod, ki je lahko pri enaki bolečini za vsakega človeka drugačen (vsak človek je edinstven). Skoraj vedno pa gre za proces reparacije določenih tkiv, ki pogosto zahteva počitek ali vsaj začasno mirovanje in če bolečino zanemarjamo ali jo želimo za vsako ceno zatreti, ne da bi skušali odpraviti vzrok, se kaj rado zgodi, da bolečina postane kronična. Zanimivo pri tem je, da če svoje stiske doživljamo izrazito osamljeno in izolirano, brez nikakršne podpore bližnjih, so bolečine lahko še izrazitejše in bolj razširjene.

Izhod iz kroničnih bolečinskih stanj pogosto poteka počasi, saj se je treba za prave rezultate lotiti vzrokov in prepoznati nezavedne psihološke vzvode. Na voljo imamo tudi razna naravna sredstva, ki lahko bolečine omilijo. Tu mislim na pravilno prehrano (razstrupljanje, uravnavanje pH vrednosti idr.), v kombinaciji z naravnimi prehranskimi dodatki in zelišči, ki v telesu zmanjšajo vnetja (kurkuma, kajenski poper, ingver, vražji krempelj, pegasti badelj, rožmarin, peteršilj in mnoga druga), pa tudi razne neinvazivne protibolečinske obravnave, vaje in meditacijo. Eno z drugim skoraj zagotovo prinese olajšanje, veliko vlogo pri uspehu pa ima pripravljenost prizadete osebe, da spremeni določene ustaljene navade, ki ji škodijo.

 

Romina Salvi, naturopatinja
Naturopatski center Aureus
Hotel Laguna Strunjan
www.naturopatija.si

  • Vse informacije v besedilu so zgolj informativnega značaja in niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet, saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov in zato zanje ne moremo prevzemati odgovornosti.

 

  • Stališča avtorjev podpisanih prispevkov ne izražajo nujno stališč uredništva. Za točnost podatkov v podpisanih vsebinah so odgovorni avtorji oz. naročniki objav. Za nepodpisane vsebine je avtor uredništvo.