Kako prodati nepremičnino s hipoteko?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ljudje, ki se zadolžujejo z bančnim posojilom, kar je pri nepremičninah zelo pogosto, navadno dobijo posojilo, ki je zavarovano z vpisom hipoteke. Ob rednem plačilu mesečnih obrokov se težko zgodi, da nekdo ne bi uspel plačati svojih obveznosti …

Kljub temu, vedno obstaja možnost, da se življenjske okoliščine spremenijo, saj se kaj hitro lahko zgodi, da ljudje izgubijo službo in redni prihodek ali ostanejo brez partnerja. In prav to so tisti mejniki, ko so ljudje včasih enostavno primorani prodati svoje nepremičnine, ki so še vedno pod hipoteko.

V kolikor se prodaja nepremičnina, ki je obremenjena s hipoteko, je pri prodaji ključno, da prodajna cena, ki jo je možno doseči na trgu, ne presega vrednosti bremena. Prodajalec, ki prodaja nepremičnino pod hipoteko, nikakor ne sme dobiti manj denarja kot je vredno zavarovanje oziroma kot je vknjižena hipoteka. V nasprotnem primeru se nepremičnine v osnovi ne bi dalo prodati oziroma je za tako nepremičnino zelo težko najti kupca.

Seveda obstaja lahko tudi možnost, da se hišo proda skupaj s hipoteko, vendar danes ni mnogo »junakov«, ki bi tako nepremičnino kupili in na to odplačevali tujo hipoteko.

Včasih je bilo celo možno, da je kupec nepremičnino s hipoteko kupil, in sicer tako, da je ob nakupu pridobil soglasje hipotekarnega upnika, ne le dolžnika. Danes na trgu velja, da nepremičnino s hipoteko sicer lahko kupimo brez soglasja hipotekarnega upnika, saj so v Zemljiški knjigi pregledno zapisana vsa bremena in morebitni spori.

Najpogosteje se zaprosi banko upnico za obračun stanja kredita zavarovanega s kupnino, katerega v celoti plača kupec v imenu prodajalca iz naslova dogovorjene kupnine, ko je hkrati tudi povsem prepričan o poplačilu in izbrisu vknjižene hipoteke na predmetu nakupa.

Kupec lahko dogovorno zmanjša kupnino za višino dolga, ki je zavarovan z vknjižbo hipoteke v Zemljiški knjigi, medtem ko vknjižena hipoteka postane dolg kupca, o čemer je potrebno obvestiti hipotekarnega upnika.

Možna rešitev je tudi ta, ko se kupec ob nakupu take nepremičnine dogovori z banko upnico o prevzemu kredita in sam dalje plačuje mesečne obveznosti iz naslova prevzetega posojila, zavarovanega s hipoteko, vendar kot sem že omenil na začetku, je to zelo redko in je nepremičnine s hipoteko običajno težko prodati.

Kljub temu, v naši posredniški družbi Obala nepremičnine vedno poskrbimo, da so naše stranke zadovoljne, predvsem pa da tudi kočljive prodaje, kot je lahko prodaja nepremičnin s hipoteko poteka gladko, nemoteno in brez zapletov. Našim strankam smo vedno na voljo, jim z veseljem svetujemo in pomagamo, ko se znajdejo v zagati.

 

Branko Lončar

Obala nepremičnine d. o. o.
www.obala-realestate.comStališča avtorjev podpisanih prispevkov ne izražajo nujno stališč uredništva. Za točnost podatkov v podpisanih vsebinah so odgovorni avtorji oz. naročniki objav. Za nepodpisane vsebine je avtor uredništvo.