Krajevna skupnost Jagodje – Dobrava aktivno rešuje tegobe prebivalcev

Deli novico s tvojimi prijatelji

Krajevno skupnost Jagodje-Dobrava je z lanskim letom prevzel novi predsednik Matjaž Gergeta. Zadovoljen je s člani sveta KS, saj so zelo aktivno pričeli z delom in že v prvem mesecu jim je uspelo, da so dobili krožišče pri Belvederju. Z zadovoljstvom je povedal, da je aktualni župan zelo ljudski človek in kar zelo ceni, da je dostopen. Takoj je razumel probleme in pristopil k rešitvi. Krožišče, ki so ga dobili je trenutno začasno krožišče, vendar zaenkrat menijo, da je dobra rešitev.

»Veliko se ukvarjamo s problemom divjadi na našem območju. Mogoče bomo celo testni zajček za neko novo prakso, ki bi se lahko v prihodnosti uveljavila. Vemo, da je divjadi vedno več, divjad prihaja v same urbane centre«, je pojasnil Gergeta. Po njegovih besedah Krajinski park Strunjan, ki meji na območje njihove KS, predstavlja idealen teritorij za živali, kjer se lahko poskrijejo in ponoči povzročajo veliko gospodarsko škodo. Vdirajo tudi na cestišča, kar predstavlja veliko nevarnost. »Ker je živali vedno več, smo sprejeli nekaj ukrepov in delamo na tem aktivno, nismo pa za neko nelogično odstreljevanje, zagovarjamo pravilen pristop, ki ga poznajo strokovnjaki, ki imajo možnost omejitve števila divjadi na tem območju«, je pojasnil predsednik KS Jagodje – Dobrava. Ob tem je izpostavil, da obstaja bojazen, da bi prišlo do kakšnega napada, saj živali prihajajo do kampa in tudi do hotela na Belvederju.

Prodaja sadja ob cesti

»Veliko časa posvečamo problematiki, ki je vezana na tržni red, prodaja sadja in zelenjave ob cesti. Vsi vemo , da se to dogaja na črno. Zaenkrat smo neuspešni, ker je tukaj prepleteno veliko inšpekcijskih služb in nenazadnje država z zakonom«, je pojasnil Gergeta in nadaljeval: »Inšpekorji so sicer že bili, podjetje plača kazen in nato odpre slamnato podjetje, poleg tega ima  tržna inšpekcija svoje uradne postopke, ki trajajo precej časa. Menim, da bi morala biti prodaja kontrolirana in da se ne daje prednosti nekomu, ki je kupil sadje čez mejo in ga neustrezno skladišči in ga prodaja po neki blazni ceni«. Gergeta meni, da so lokalni izdelki izjemno dobri in kvalitetni, žal pa proizvajalci niso povezani, sami pa se ne znajo organizirati. »Vidim pomanjkanje kontrole in zakona in lahko se nam samo smejijo v obraz«, je zaključil.

Izzivov nikoli ne zmanjka

Gergeta je pojasnil, da se lotevajo težav s cestami, oznakami cest in prometnih znakov. Pristojne službe opozarjajo na težave, ki jih prebivalci zaznavajo. »Z občino dobro sodelujemo. Župan pozna probleme, skuša pomagati, kjer je le to mogoče«, je poudaril predsednik KS in obenem izpostavil, da KS Jagodje – Dobrava sega skoraj vse do Male Seve in seže do Strunjana. »Je veliko območje, imamo raznolike probleme ljudi, ki živijo v mestu, ter tistih, ki živijo na drugi strani hriba in so bolj podeželskega značaja«, je povedal. »Tam se zavzemamo za gradnjo kanalizacije in za javno razsvetljavo. Potem imamo tam Parenzano, ki je zelo priljubljena. Ena od težav dejansko je Parenzana, nihče ne ve, kaj je, ali je to kolesarska pot ali peš pot«, je še povedal. Pred časom so zaprli območje Hill burgerja, dokler se nekaj ne uredi, ostaja zaprto. Dali pa bodo pobudo za ureditev tržnice.

Pošta v San Simonu zapira svoja vrata

Pošta Slovenije se je odločila, da bo z oktobrom zaprla svojo poslovalnico v San Simonu, kar je po mnenju predsednika KS Jagodje – Dobrava izjemno slaba odločitev. »Mi se bomo borili, da se to ne bi zgodilo. Smo mnenja, da če nam bo ostala samo pošta v centru Izole, to prinaša cel kup težav, tako za upokojence, ki takšne razdalje ne zmorejo prehoditi kot za tiste z avtom, ker ni dovolj prostora za parkiranje. Poleg tega bo še enkrat večja gneča, ki pa je že sedaj neznosna«, je prepričan Gergeta. Opozoril je, da samo ena pošta v kraju, kjer živi 16 – 17 tisoč ljudi, ni dovolj. Ob tem se sprašuje, kaj bo potem pomenilo ob štirih popoldne dvignit pošto in predvsem, kako dolgo bo to trajalo. Zato bo KS Jagodje – Dobrava organizirala zbiranje podpisov za ohranitev poštev na lokaciji v San Simonu in upajo, da si bo Pošta Slovenije premislila.

 

Petra Mežnarc