Dobra turistična bera v obalnih občinah

Deli novico s tvojimi prijatelji

IZOLA

Da se je število turistov na naši obali v primerjavi z lanskim letom povečalo, beležijo vse štiri obalne občine. Na Turističnem združenju Izola so povedali, da so zadnji uradni podatki o turističnem obisku v mesecu juliju izredno dobri, saj že četrti mesec zapored beležijo rast tako prihodov kot nočitev. »Julija nas je obiskalo 25.875 gostov, ki so skupaj opravili 111.162 nočitev. V primerjavi s preteklim letom to predstavlja 8 % povečanje števila gostov in 8 % povečanje opravljenih nočitev. Največje število nočitev je bilo opravljenih v hotelih, sledijo apartmajska naselja in kampi,« so povedali v Izoli. V mesecu juliju je bilo 52 % slovenskih gostov, sledijo jim Nemci, Čehi, Madžari, Avstrijci in ostali. V primerjavi s preteklim letom pozitivno izstopa rast nočitev na naslednjih tržiščih: Nemčija + 31 %, Češka + 28 %, Madžarska + 26 %, Poljska + 31 %, Italija + 8 %. Povprečna doba bivanja v Izoli pa znaša 3 oz. 4 dni. V obdobju januar – julij 2019 je bilo v vseh nastanitvenih enotah v Izoli zabeleženih 285.361 opravljenih nočitev. Glede na zbrane podatke s statističnega urada to predstavlja 7 % porast opravljenih nočitev. Ravno tako je bil v prvih sedmih mesecih zabeležen 13 % porast na področju prihodov, ki jih je bilo 78.793.

KOPER

Na Turistični organizaciji Mestne občine Koper so nam povedali, da je bila letošnja sezona ena boljših. Po njihovih podatkih so od maja do vključno julija zabeležili okoli 36.000 gostov in 105.000 nočitev. »Da je sezona dobra, priča tudi podatek o obiskanosti naših največjih znamenitosti – koprskega zvonika in Pretorske palače. Pri obisku slednjih beležimo za 6 % večji obisk kot v enakem obdobju lani, od januarja do vključno julija,« so pojasnili. Med majem in julijem so zabeležili večje število nočitev, kar 11 % več v primerjavi z enakim obdobjem lani ter tudi večje število prihodov, 9 % več kot lansko leto. Največ je domačih gostov, sledijo jim Italijani, Avstrijci, Nemci, Čehi, Madžari in pripadniki drugih narodnosti.

Menijo, da bi bilo lahko število turistov večje, saj kot je znano, v destinaciji Koper primanjkuje hotelskih nastanitev. Pričakujejo, da se bo z odprtjem hotelov zanimanje za Koper in število gostov še povečalo. V Kopru si prizadevajo goste privabljati skozi vse leto in to jim, predvsem na račun športnega turizma in različnih prireditev, ki so razporejene skozi vse leto, tudi uspeva. »Tako nas že septembra čaka naša največja prireditev – mednarodni festival sladkih izdelkov Sladka Istra, ki bo v Koper zagotovo tudi letos privabila številne obiskovalce. Prireditve, ki bodo razlog za obisk destinacije, se bodo vrstile tudi jeseni, potem pa pride na vrsto še december in bogato praznično dogajanje,« so povedali v Kopru.

ANKARAN

S poletno sezono so zadovoljni tudi v Občini Ankaran, kjer so od januarja do vključno julija zabeležili 179.072 nočitev, od tega 62,6 % domačih gostov in 37,4 % tujih. Posebej dober je bil obisk v zadnji polovici julija in prvi polovici avgusta. »V času “ferragosta” so bili nastanitveni objekti polno zasedeni. Največ je bilo nemških, avstrijskih, italijanskih in nizozemskih gostov, veliko je bilo tudi gostov iz držav vzhodne Evrope, med njimi največ turistov iz Srbije in Češke,« so povedali v Ankaranu. Sicer pa beležijo največ domačih turistov (62,6 %), sledili so nemški (7,8 %), avstrijski (5,1 %), italijanski (4,7 %), nizozemski (3,9 %) in srbski gosti (2,2 %). V primerjavi z lanskim letom so zabeležili za 16 % obiska več, pri čemer so izpostavili predvsem porast gostov iz Vzhodne Evrope. »Poleg narave in plaž so bile izredno priljubljene tudi prireditve festivala Poletje v Ankaranu, ki se je letos odvijal na treh lokacijah,« so še povedali. Tudi v bolj zaspanih mesecih načrtujejo nekaj prireditev, in sicer martinovanje in festival December v Ankaranu.

PIRAN

Nesporni zmagovalec v številu nočitev je Občina Piran, kjer so samo v juliju zabeležili

dobrih 175.000 hotelskih nočitev, kar je enako kot julija lani. Prevladujejo tuji turisti, ki so ustvarili kar 80 % vseh nočitev. V dobri prvi polovici avgusta so turisti v občini Piran ustvarili približno 111.000 hotelskih nočitev, kar je enako kot lani v tem obdobju. Razmerje med domačimi in tujimi nočitvami ostaja enako kot julija (80 % tujih in 20 % domačih gostov). Povprečna zasedenost hotelov v avgustu je 100 %. »Zaenkrat ocenjujemo, da je sezona na lanski ravni. Manjša razlika je v sestavi gostov, saj je letos za odtenek več domačih gostov, drugače pa večjih razlik ni. Še vedno so med tujci na prvih mestih Avstrijci, Italijani in Nemci, Ruse pa so s 4. mesta že lani izpodrinili Madžari,« so povedali na Turističnem združenju Portorož. V sedmih mesecih letošnjega leta so zabeležili 715.000 hotelskih nočitev, kar je za 4 % več kot lani, v vseh namestitvenih kapacitetah  pa več kot milijon nočitev, približno 1.040.000, kar je podobno kot lani.