Kako do zaščitnih mask?

Deli novico s tvojimi prijatelji

V tem trenutku je nemogoče kupiti zaščitne maske v lekarni ali kjerkoli drugje. Mask primanjkuje že za zdravstveno osebje in tam, kjer so nujno potrebne. Ker je v novem vladnem odloku obvezno tudi nošenje zaščitnih mask, ko gremo v zaprte javne prostore, smo se obrnili na obalne občine, ali bodo po vzoru nekaterih občin v Sloveniji, tudi oni zagotovili maske svojim občanom.

 

KOPER:

»Kot ste lahko ugotovili vsi, ki ste v teh dneh poskušali kupiti zaščitne maske, teh v Sloveniji ni, zato imamo še zlasti večje mestne občine z razvito zdravstveno infrastrukturo velike težave že pri zagotavljanju najnujnejše zaščitne opreme za zdravstvene delavke in delavce. Mestna občina Koper takoj odkupi vso zaščitno opremo, ki jo lahko dobi, in jo tudi takoj posreduje v zdravstvenemu osebju. Gre za količine, ki bistveno presegajo število mask, ki jih manjše občine s skromnejšimi zdravstvenimi kapacitetami ali celo brez njih lahko namenijo svojim občankam in občanom«.

 

Povedali so še: »Če bo vlada uresničila svojo obljubo in zagotovila zadostne količine zaščitne opreme za državljanke in državljane, bo ustrezno število mask odkupila tudi Mestna občina Koper. Še enkrat pa poudarjamo, da uporaba zaščitne maske ni edina vrsta zaščite, ki jo dopušča novi odlok. Občanke in občani lahko ustni in nosni predel zaščitite tudi s šali, rutami ali podobnimi oblikami zaščite, ki v celoti prekrijejo nos in usta, še bolj pomembno pa je, da se izogibate vsakršnemu nenujnemu stiku in dosledno upoštevate varnostna priporočila ter državne ukrepe«.

 

PIRAN:

 

Na piranski občini so povedali, da imajo nekaj vprašanj na temo, kje lahko občani dobijo zaščitne maske. Po vzoru nekaterih občin, ki delijo maske po gospodinjstvih, zaenkrat ne bodo šli: »Slednjega ukrepa se bomo poslužili, če bo prišlo s strani države tovrstno navodilo. V danem trenutku deli občinska CZ Piran zaščitno osebno opremo ustanovam in osebam, ki so na prepisanem seznamu potreb s strani Regijskega štaba CZ v KP. Gre za: Domu upokojencev Piran, Rdeči križ Piran, Kažun Piran (sprejemališče in zavetišče za brezdomne), prostovoljcem Občine Piran, Centru za socialno delo Piran, Javnemu komunalnemu podjetje Okolje Piran, Pripadnikom Civilne zaščite Piran in Taxi službi v Občini Piran. Nekaj zaščitne opreme je bilo dano tudi Zdravstvenemu domu v Luciji«.

 

Pojasnili pa so, da se z nekaterimi predstavniki KS dogovarjajo, da bodo organizirali šivanje mask. Stroške materiala pa bo krila občina.

Vsem tistim, ki so v tem tretutku ostali brez mask pa svetujejo, da je veliko možnih alternativ, od nošenja šala, do mask, ki si jih izdelamo doma. »Velja dodati, da ni v danem trenutku, vsaj glede na včerajšnje sporočilo Svetovne zdravstvene organizacij, jasne agende, ali naj zdravi ljudje v določenih primerih uporabljajo ali ne uporabljajo zaščitnih mask? », so še povedali.

 

IZOLA:

 

Veliko občank in občanov se obrača tudi na izolsko občino s vprašanjem, kje lahko dobijo maske. »Sporočamo vam, da občinski štab Civilne zaščite uspe pridobiti le maske, ki so nujno potrebne v zdravstvu in v domu upokojencev. Trenutno žal ne uspemo pridobiti mask za druge skupine prebivalstva«, so povedali na občini.

V Odloku o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji ter prepovedi gibanja izven občin, je navedeno “Pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju, kjer se izvajajo storitve iz 3. člena tega odloka, je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb, obvezna uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobne oblike zaščite), ki prekrije nos in usta, ter zaščitnih rokavic. Skratka, možno je prekriti usta in nos tudi na druge načine«, so dejali in poudarili: »Še naprej se bomo trudili priti do potrebne zaščitne opreme, v prvi vrsti za najbolj ranljive skupine občanov«.