Urbani mit: Ali ob polni luni slabše spimo?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ali tudi vas nosi polna luna?

Kolikokrat se nam zgodi, da nemirno pogledujemo na koledar in preverjamo, kdaj v mesecu bo nastopila polna luna, da se lahko psihično pripravimo na to, da bomo bolj razdražljivi, nemirni in bomo ponoči slabše spali. Velikokrat slišimo in beremo tudi o tem, da se takrat pogosteje dogajajo prometne nesreče, nasilje, umori, da imajo ženske takrat močnejše mesečno perilo ter da se ob polni luni rodi več otrok. Pa ste se kdaj vprašali, če ima luna res tako močan vpliv na naše življenje ali je vse to samo v naših glavah? Nič ne bomo ugibali. Urbani mit, da ob polni luni slabše spimo, smo preverili pri strokovnjakih, ki pa so glede tega razdvojeni.

 width=Poklicali smo somnologinjo dr. Lejo Grošelj Dolenc, ki v UKC Ljubljana vodi Center za motnje spanja na Kliničnem inštitutu za klinično nevrofiziologijo: »Polna luna sama po sebi nima vpliva na spanje. Če spimo v spalnici, ki ni zatemnjena, pa seveda spanje lahko moti njena svetloba. Zato je nasvet ob dnevih, ko nastopi polna luna zelo enostaven – spalnica mora biti zatemnjena. Tudi na druge motnje spanja, kot je npr. hoja v spanju, polna luna nima vpliva.«

 

 

 width=Z vplivom lune na različna področja našega življenja pa se ukvarjajo tudi astrologi. Za mnenje smo vprašali znano astrologinjo Rožo Karan: »Srečanja Sonca in Lune na nebu imajo različne posledice na odvijanje dogodkov v našem življenju. To sta svetili, ki nam razmejujeta dan in noč. Luna se hitro giblje prek nebesnega svoda in v 28 dneh naredi svoj obhod. Ko se sreča s Soncem, ostane nam nevidna in temu pojavu pravimo mlada luna. Ta dogodek je pravšnji za nove začetke. Nasproti Soncu se Luna postavi v polno luno (takrat je Zemlja med Soncem in Luno), ko jo lahko opazujemo v njenem polnem sijaju. Zanimivo je, da nam ves čas kaže isti obraz. V vsakdanjem življenju vidimo, da pred nastopom polne lune nastaja nemir, ljudje in živali se bolj burno odzivajo. Reakcije posameznikov so nepričakovane in včasih celo dramatične. Moteno pa je tudi spanje. Vzrok za to naj bi se skrival v tem, da smo ljudje v 75 odstotkih sestavljeni iz vode, luna pa posledično na nas dvakrat na mesec deluje enako kot na oceane.«

 

Strokovnjaki so povedali znanstvene razlage, sedaj pa je na vas, komu in koliko boste verjeli. Vedno pa pravijo, da je najboljše verjeti samo sebi in lastnim občutkom. Sicer pa, če se malo pošalimo, je polna luna dober izgovor, da so lahko tudi moški enkrat na mesec nekoliko bolj tečni. Zaradi lune, seveda.

Nasveti za boljši spanec:

  1. Vsako noč pojdite v posteljo ob enaki uri (če je le možno, naj bo to pred polnočjo).
  2. Pred spanjem ne kadite, ne pijte alkohola in pijač, ki vsebujejo kofein.
  3. Zvečer jejte lahko hrano in majhne obroke. Zadnji obrok naj bo vsaj tri ure pred spanjem.
  4. V spalnici imejte nižjo temperaturo (prezračite jo), popolno temo in umaknite vse moteče elemente (predvsem mobilni telefon!).
  5. Redno telovadite, vendar se izogibajte telesni aktivnosti vsaj dve uri pred spanjem.
  6. Izberite udoben vzglavnik in ležišče.
  7. Odpravite stres. Pred spanjem se sprostite z branjem knjig, meditacijo in drugimi sprostitvenimi tehnikami.
  8. Poskušajte spati samo ponoči in ne čez dan.

 

Manca Hribovšek