Svetloba v porcelanu

Deli novico s tvojimi prijatelji

Minuli četrtek, 7. marca, se je v galeriji Drat v Ljubljanski ulici v Izoli odvila prva samostojna razstava mojstrice porcelana Ester Štefančič. Razstavo je avtorica poimenovala Elumina-svetloba v porcelanu, s čimer želi poudariti fascinantnost tega vznemirljivega medija.

Koprčanka Ester Štefančič se z oblikovanjem keramike ukvarja že deset let, zadnja štiri leta pa se posveča oblikovanju porcelana. V porcelan se je dokončno  zaljubila, ko je spoznala umetnika Johna Shirleya iz Južnoafriške republike in se udeležila njegovih delavnic.

Razstava je razdeljena na štiri sklope. Prvi sklop predstavljajo okrogli predmeti nepravilnih oblik in dinamičnih struktur, ki prehajajo v različne debeline materiala. Predmeti so osvetljeni, saj porcelan zasije v svoji lepoti šele takrat, ko se vanj ujame svetloba. Drugi sklop predstavljajo različne oblike predmetov s subtilno izraženim vzorcem, skozi katerega pronica svetloba.

Oblike so dekorativne narave, oblikovane po lastnem navdihu, poseben pečat pa z unikatnimi razpokami in ukrivljenostjo izdelkom doda zahtevna narava tega trmastega materiala. Tu so še abstraktne čipkaste strukture tankih porcelanastih niti, ki izražajo tako krhkost kot trdnost materiala. Uporabne so za dekoracijo ali kot nakit (obeski, uhani, broške). Razstavo zaokrožajo fotografije razstavljenih izdelkov na slikarskem platnu, ki so nastale pod   različnimi svetlobnimi efekti in so v sožitju s porcelanom neločljiva celota.

 width=
Koprčanka Ester Štefančič se z oblikovanjem keramike ukvarja že deset let.

Oblikovalka stik s porcelanom vzpostavlja na individualen in intuitiven način: »Vnaprej ne delam načrtov, skic, študij. Odločim se za osnovni motiv in tehniko, nato pa se prepustim navdihu in naključjem.« Na vprašanje, koliko časa porabi za en izdelek, je odgovorila, da je lahko samo izdelovanje zelo dolgotrajno, saj je razdeljeno na več faz. Za en izdelek tako lahko porabi do 10 dni, čisto vsak pa je unikaten in neponovljiv.

Otvoritev razstave je privabila številne obiskovalce, med katerimi je bilo mogoče opaziti bivšo izolsko županjo Bredo Pečan, glasbeno legendo Mefa in nekatere lokalne umetnike. Galerija, ki je last oblikovalke unikatnega nakita Sandre Kocjančič, je bila tako nabito polna, da sem bila ves čas v strahu, da bom z enim napačnim gibom prevrnila katerega od unikatnih in krhkih izdelkov, v katere je avtorica vložila toliko truda in strasti. Obiskovalci smo si lahko postregli z odličnim domačim vinom, ki ga prideluje podjetnik in ljubiteljski vinar Gašper Čehovin, na voljo pa so bili tudi prigrizki. Dogodek sta oplemenitila dva priznana glasbenika z večno mladimi jazz standardi: na saksofonu Giuliano Tull, na klavirju pa Evgen Štefančič.

Razstavo si lahko ogledate do 21. marca, v dogovoru z avtorico pa je izdelke mogoče tudi kupiti.

 

Maja Furlanič