Vrtičkanje: Čas je za obrezovanje

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mesec marec je idealen mesec za vse tiste, ki imate radi vrtičkanje, saj prvi sončni žarki kar vabijo ven med gredice, ki jih pripravite za spomladanska zelišča, zelenjavo, sadje in nenazadnje tudi za okrasne rože.

Zelenjvani vrt

Letos zima ni pokazala vse svoje moči zato v marcu lahko poskrbimo za mnogo stvari. Pripravimo gredice, pripravimo gnojila, pogledamo kako je z namakanjem ali pa ga na novo postavimo. Z gredic poberemo kar je še uporabnega: radič, por, ki ga poberite čim prej, saj zelo hitro požene zgodaj spomladi v cvet, motovilec, finoči in drugo zelenjavo,  da naredimo prostor novim spomladanskim zelenjadnicam.

Ttako lahko posadite zgodnji grah, ki bo odlična popestritev našega jedilnika. Pri temu pazimo da zaščitimo površino, kjer sejemo grah, da si ptice ne postrežejo z semeni.  Sredi marca lahko na prosto sejemo še špinačo, peteršilj, por, rukolo, nekatere solate, vrtno krešo. Poleg tega pa se morda odločite in posadite tudi krompir, ki ga nekateri posadijo že zelo zgodaj drugi pa ga imajo v zabojčkih da lepo nakali. V marcu lahko sadimo tudi čebulček.

Zeliščni vrt.

V zeliščnem vrtu naredimo pregled kako je z našimi zelišči. Odstranimo vse poškodovane dele, vse enoletne in odmrle dišavnice in zelišča. Vsi, ki ste zelišča in dišavnice posejali že v februarju, jih preselite na vrt, tisti, ki pa jih niste, se lahko odpravite v trgovine s sadikami in z njimi dopolnite vaš vrt. V ponudbi so majaron, timijan, šetraj, melisa …  Če imate na vrtu artičoke, preverite kako so prestale zimo in oberite  poškodovane liste. Iz zdravih artičokinih listov lahko naredimo zanimivo juho. Kapre so še v globokem spancu zato jih zaenkrat še pustite.

 width=

Sadni vrt

V sadnem vrtu je obrezovanje v polnem razmahu, posvetite se predvsem kiviju, kakiju, hruškam, breskvam, jabolkam, slivam in drugim sadnim drevesom.

Fige ni treba obrezovat, odstranite le kakšen navpičen poganjek. Žižula tudi ne zahteva veliko obrezovanja, vse kar morate storiti jeto, da odstranite bohotivke. Čas je tudi da opravite zimsko škropljenje in gnojenje s kompleksnimi mineralnimi gnojili. Pri citrusih preglejte, da jih ni napadel kapa, odstranite jim bohotivke in pognojite z gnojili, ki so prirejena posebej za citruse.

Okrasni vrt

Posvetite se obrezovanju vrtnic in gnojenju. Tudi hortenzijam naklonite malo več pozornosti z obrezovanjem, saj v nasprotnem primeru ne bodo cvetele, pognojite pa jih s posebnim gnojilom, ki je primerno za kisloljube rastline.

Opravite rez grmovnic, pa vendar ne vseh, tiste, ki cvetijo v spomladanskem obdobju pustite, sicer pa tudi pri grmovnicah ne pozabite na gnojilo. Čas je, da pognojite žive meje, pri iglavcih to opravite z namenskim gnojilom za iglavce, ki vsebuje magnezij, poleg tega, pa je marec idealen tudi za sajenje novega grmičevja in žive meje.

 

Sašo

potonka@gmail.com