Razstava Spekula in vsi njeni dogodki

Deli novico s tvojimi prijatelji

Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta (UP PEF) v sodelovanju z Obalnimi galerijami Piran v Galeriji Loža Koper organizira skupinsko razstavo Specula, Na prelomu upodobitve in številne spremljajoče dogodke. Kustos razstave in organizator okrogle mize in predavanj je izr. prof. dr. Tilen Žbona, akademski slikar in visokošolski učitelj na UP PEF, razstavo pa bo predstavil Andrej Medved.

Dr. Tilen Žbona je zapisal: “Razstava Spekula predstavlja gibanja upodobitev na slovenskem, vse od časov prvih video zapisov, konceptualnih manifestacij, širitve slike oziroma podobe v prostor in interakcijo z gledalcem. Obravnavana dela, likovne, novomedijske in post medijske umetnosti v kontekstu interakcije in reorganizirane kognicije podobe in njene dekodifikacije, semiotike in dražljajev, podoživljanj, ki so prepoznaven dokument-manifest, v študijske namene in se ob uveljavi vizualne umetnosti in novomedijskih pojavov transformira v kolateralni modus znotraj kulturnega udejstvovanja, ustvarjanja in ohranjanja reuprizoritev identitete.

Interpelacija znanosti in umetnosti v korist ohranjanja in razvoja kulturnih modusov z višjim namenom upravljanja lastne identitete v obliki akterja in ne zgolj kot vmesnik kognitivnega podaljška temveč dojemanja upodobite v simbolnih in kontekstualiziranih modelov, ki odpira nove, ohranja statusne in identifikacijske reuprizoritvene videne ali na novo ustvarjene kulturne vzorce v širšem kontekstu družbeno politične apreciacije in vpetosti v kontekst narava-kultura-identiteta. Razstava se predstavlja v študijske namene z izborom raziskovanja upodobitev na način raziskovalne produkcije na podlagi znanosti in umetnosti.”

Razstavo v Galeriji Loža bo spremljal raznolik program

  • 20. marec 2019 ob 18.uri –  Arne Hodalič: Moja fotografska pot, potopisno predavanje
  • 4. april 2019 ob 16. uri – Andrej Medved: Umetnost v “skurnem” času: minimalizem in “gotico sfiorito”, predavanje
  • 11. april 2019 ob 12. uri –  Artist talk / predstavitve in diskusije o umetnosti v širšem družbenem kontekstu
  • 18. april 2019 ob 18. uri – Koprski optimizem: okrogla miza o arhitekturi mesta Koper
  • 9. maj 2019 ob 18.uri – Koper vmes: okrogla miza o začasni rabi prostora v mestu Koper