Razstava Premiki: Študentje presegli meje klasičnega

Deli novico s tvojimi prijatelji

V četrtek, 21. mareca, ob 19. uri, bo v galeriji Meduza v Kopru potekala otvoritev razstave Premiki, ki je nastala v sodelovanju Obalnih galerij Piran z ljubljansko Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje, Oddelkom za industrijsko in unikatno oblikovanje. Predstavlja izbor zaključnih del študentov Unikatnega oblikovanja / steklo in keramika, nastalih pod mentorstvom red. prof.mag. Tanje Pak in doc. Kristine Rutar, v okviru temeljnih predmetov Steklo in Keramika.

Razstavljena dela so plod raziskovanja materiala in ustvarjalnega razmisleka. Študentje s svojim delom presegajo meje klasičnega razumevanja materiala, ki ga kombinirajo ali dopolnjujejo z različnimi drugimi materiali, pristopi k oblikovanju in umetniškimi praksami.

Študij Unikatnega oblikovanja, ki se je kot samostojna smer na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje prvič realiziral leta 2009, se posveča ustvarjanju in oblikovanju predvsem v steklu in keramiki. Oba materiala zahtevata čas, samostojnost, potrpežljivost, inovativnost, predvsem pa ponižnost in popolno predanost, so zapisali v galeriji Meduza.

Študenti se v času študija posvetijo temeljiti raziskavi obeh materialov in s podporo drugih predmetov na akademiji, z interdisciplinarnim pristopom povezujejo ter izražajo svoje poglede. Spodbujeni so k samostojnemu delovanju ter k temu, da v študijski proces vpletajo svoje osebne interese in vsebine, ki obogatijo njihovo raziskovanje in prav tako ustvarjalni proces celotne skupine. V studiu se zato kreše ustvarjalna energija, podprta s posameznikovo radovednostjo ter ambicijo po materializiranju svojih idej in sposobnosti. Ideje materializirajo v kiparskih delih in oblikovanju uporabnih predmetov ter unikatnih izdelkih, so še izpostavili v koprski galeriji Meduza.