Kaj se dogaja s klifom v Fiesi?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Sanacija klifa in sprehajalne poti med Piranom in Fieso, ki jo je po podpisu pogodbe z dne 26.6.2019 začelo izvajati podjetje Rafael iz Sevnice, poteka po terminskem načrtu.

Podjetje Rafael je že saniralo sprehajalno pot in začelo s sanacijo razgledne ploščadi ter odstranjevanjem previsnih kosov peščenjaka. Slednje izvajajo plezalci, ki odstranjujejo tanjše plasti peščenjaka z električnimi udarnimi kladivi ter debelejše s tehniko lomljenja z ekspanzijskim sredstvom, ki se vbrizga v namensko izdelane odprtine. Dela, za katera bo Občina Piran odštela 133 tisoč evrov brez DDV, bodo potekala po prvotnem načrtu do konca meseca oziroma 30 dni. V tem času bo dostop do priljubljene sprehajalne poti zaradi odstranjevanja kamenja in skal ter posledične smrtne nevarnosti zaprt.

 width=

Občina Piran se je lotila sanacije klifa zaradi intenzivnega preperevanja ter nepredvidljivega padanja kamenja, ki je tako veliko in pada s takšne višine, da lahko skoraj vsak dogodek ogrozi človeško življenje – naj gre za sprehajalce na poti ali kopalce na plaži pod klifom. Po sanaciji bo klif v smislu tovrstnih nevarnosti varnejši, čeprav velja dodati, da ne bo mogoče na območju klifa nikoli govoriti zaradi naravnih erozijskih pojavov o popolni varnosti.