$: Pri Matjažu na Belem križu

Deli novico s tvojimi prijatelji

Lastnik Matjaž Zakrajšek že dolga leta skrbi, ob pomoči partnerice Maje Kavšek, da delo v tej legendarni ustanovi poteka nemoteno. Redni gosti zahajajo predvsem v zadnji del, kjer se nahaja nekakšna »vip veža«, ki je namenjena kartanju, igranju šaha ali pa le druženju s prijatelji ob kozarcu mrzlega špricerja.

Nasploh je okolica z veliko zunanjo teraso nadvse prijetna. Kar me je že na začetku navdušilo je to, da je med pogovorom z lastnikom na večerjo prišla mlada družina. Matjaž je brez besed vstal in jim odnesel otroški stolček, kamor so lahko posedli najmlajšega člana družine. Matjaž je v gostilni pričel delati kot kuhar, nato je pred 20 leti zbral pogum, ki ga danes marsikomu primanjkuje, in restavracijo odkupil.

Nato se je delo šele začelo. Kot vsak gostinec, ki da kaj nase, tudi Matjaž od jutra do večera budno spremlja dogajanje v gostilni, medtem ko Maja vodi kuhinjo na strokovni ravni. Pri Matjažu, kot lokalni obiskovalci imenujejo restavracijo, je jedilnik izjemno pester. V jutranjem času strežejo malice: odlična jetra, razne jedi na žlico … Tipično slovensko hrano, ki da delavcu moč, da se spopade z vsakodnevnimi križi in težavami. Kot se ob taki hrani spodobi, poleg postrežejo domač kruh, ki ga z veliko ljubezni pripravljajo v njihovi kuhinji.

Če pa si kdo zaželi bogatejšega obeda, ne bo ostal razočaran. Ko odpremo jedilnik ugotovimo, da izbor ne bo pustil ravnodušnega niti najbolj zahtevnega jedca. Kosilo ali večerjo je najbolje začeti s kakšnimi testeninami ali rižoto, pri katerih se pozna vpliv italijanske kuhinje, nadaljujemo pa lahko z ribami ali mesnimi jedmi. Bifteki, tagliata, ramstek ali šefova specialiteta, biftek s pršutom in jajcem so le nekatere mesne dobrote, ki jih Maja pripravlja v kuhinji. Za manj pogumne pripravijo tudi perutnino na žaru, ražnjiče ali zlato-rjavo zapečene dunajske zrezke.

Če bi se radi razvajali oziroma nagradili za določen življenjski uspeh, si lahko naročite testenine s tartufi ali sočen biftek, prekrit s tem črnim istrskim zlatom. Med vikendi prižgejo veliko pečico, v kateri gospodar speče celega odojka ali jagenjčka.

Postrežejo vam tudi slastne morske specialitete. Na krožnik boste dobili orade, brancine, morske liste, vse sveže ulovljene v Jadranskem morju in z ljubeznijo pripravljene pri Matjažu in Maji na Belem Križu. Ocvrejo vam tudi kalamare ali pripravijo zelo okusne morske sadeže. Škampi na žaru so odlični!

Ob vseh dobrotah boste sicer s težavo našli prostor za nekaj sladkega, a vseeno se potrudite in naročite sladico dneva. Ne bo vam žal! Med mojim obiskom je bila terasa polna, od stalnih gostov do turistov s celega sveta, ki so se, kljub temu da se ne nahaja v centru Portoroža ali Pirana, brez težav potrudili in se tako ali drugače povzpeli na Beli Križ. Nadvse prijetna gostilna, kjer ti postrežejo z nasmehom, dobro domačo hrano in prijaznimi cenami. Skoraj preveč prijaznimi … Torej, če se nahajate na Obali, želite nekaj dobrega pojesti ali ob partiji briškole pokramljati s prijatelji, bosta Maja in Matjaž lepo poskrbela za vas in vaše želje.

 

Rok Dekorti