Kako imeti sebe rad?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nekoga, ki nas je razočaral, prizadel, izdal, nekoga, ki nas je prevaral, nekoga, ki ne dosega naših pričakovanj, nekoga, ki preveč pije, ki zmerja, je nasilen, nekoga, ki je človek v svojem bistvu, a razvalina za zunanji svet, je včasih težko imeti rad. Ampak kaj, ko pa so to naši bratje, očetje, mame, partnerice, partnerji, prijatelji? Kako imeti rad te ljudi? Kako povedati resnico, če ga občuduje cel svet, a le jaz živim z njim in poznam njegovo drugo plat?

Vse prevečkrat pozabimo, da čeprav nam ni lahko živeti s temi ljudmi, so tako oni kot smo mi, vredni ljubezni. Pravzaprav včasih tudi ni lahko živeti z nami. Zakaj smo torej tako ostro nastrojeni proti takim in drugačnim? Zaradi tega, kar nas ob teh ljudeh nekaj boli. Mogoče se počutimo nepomembno, zamenjano, nespoštovano, žalostno, osramočeno in jezno. In v resnici ne bežimo od ljudi, niso naporni naši bratje, očetje, mame, partnerji. Naporno je vse to, kar čutimo ob njih. Od tega bežimo. Vsa ta čustva je težko vzljubiti. In v tem vas niti ne obsojam. Tudi sama bi včasih najraje od česa zbežala, ampak se trudim, da nikoli ne zbežim od ljudi, kajti ljudje potrebujejo vedeti, da jih ima nekdo resnično rad. Da je za nekoga
vredno, da obstajamo.

Rumi je rekel, da naša naloga ni v tem, da iščemo ljubezen, ampak da iščemo in najdemo vse prepreke v sebi, ki smo jih zgradili zoper ljubezen. Če bi vas torej danes želela opomniti na to, kako imeti nekoga rad, bi vam svetovala, da najprej v sebi poiščete tisto kar boli, objamete, potolažite, potem pa se zazrete še v oči vaših najbližjih, ki vas potrebujejo in jim z vsem srcem poveste, da jih imate radi in da je tudi zaradi njih vaše življenje lepše. Povejte ljudem zakaj jih cenite in pozabite za en dan na njihove slabe plati. In obljubim vam, da boste s tem osrečili sebe, če boste storili to iskreno in brez pričakovanj.

Imejte se radi vam z ljubeznijo sporočam,

 

Eva ErpičStališča avtorjev podpisanih prispevkov ne izražajo nujno stališč uredništva. Za točnost podatkov v podpisanih vsebinah so odgovorni avtorji oz. naročniki objav. Za nepodpisane vsebine je avtor uredništvo.