V Ankaranu uspešno zaključili natečaj za ureditev pokopališča

Deli novico s tvojimi prijatelji

Težko pričakovana ureditev pokopališča, eden ključnih načrtov Občine Ankaran, je korak bliže realizaciji. Javni natečaj za idejno zasnovo ureditve ankaranskega pokopališča, ki ga je vodila Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije, je bil julija uspešno zaključen. Strokovna ocenjevalna komisija je izmed 14 prispelih predlogov izbrala tri najprimernejše rešitve.

V času od 16. do 27. septembra bo v prostorih občinske uprave na ogled razstava vseh natečajnih predlogov. Težko pričakovana ureditev pokopališča, eden ključnih načrtov Občine Ankaran, je korak bliže realizaciji. Javni natečaj za idejno zasnovo ureditve pokopališča, objavljen 28. marca 2019, ki ga je vodila Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), je bil julija uspešno zaključen. Izmed 14 prispelih predlogov je strokovna ocenjevalna komisija, sestavljena iz članov ZAPS in predstavnikov Občine Ankaran, izbrala tri nagrajene natečajne naloge.

Strokovno ocenjevalno komisijo so sestavljali priznani strokovnjaki s področja arhitekture, krajinske arhitekture in gradbeništva. Poleg predsednice ocenjevalne komisije dr. Maje Simoneti, univ. dipl. inž. kraj. arh. (ZAPS) in njenega namestnika župana Gregorja Strmčnika (OA) so bili člani strokovne komisije na strani ZAPS še doc. Rok Žnidaršič, univ. dipl. inž. arh. in Grega Vezjak, univ. dipl. inž. arh. Na strani naročnika so v komisiji bili še Franc Šenk, župnik Župnije Ankaran; Maja Šinigoj, univ. dipl. inž. arh.; Ivan Krapež, dipl. inž. grad., prof. mag. Tadej Glažar, univ. dipl. inž. arh. ter izvedenec za investicijo Sebastjan Rozman, univ. dipl. inž. grad. Skrbnica natečaja je bila Damjana Zaviršek Hudnik, univ. dipl. inž. arh.

Skladno z zavezo Občine Ankaran, da bo v celoten postopek načrtovanja vključena najširša zainteresirana javnost, je na sedežu občinske uprave na Regentovi 2 v središču Ankarana vse nared za razstavo vseh prispelih predlogov ureditve ankaranskega pokopališča. Razstava bo v času uradnih ur na ogled med 16. in 27. septembrom 2019.

Razstavljeni bodo vsi prispeli predlogi, nagrajene tri idejne rešitve bodo predstavljene tudi z maketami. V času razstave bodo obiskovalcem na voljo strokovne službe občinske uprave, ki bodo zainteresiranim podajale dodatna pojasnila ali odgovore na morebitna vprašanja.

Intimnost poslednjega slovesa in spomina na preminule najdražje je potrebno razumeti tudi v luči skupnega javnega prostora, zato je poleg upoštevanja veljavnih predpisov, ključna zaveza občine pri pripravi ureditve pokopališča prav vključevanje zainteresirane javnosti v postopek načrtovanja. Zahtevnost in občutljivost tematike namreč le v dialogu in s sodelovanjem javnosti omogoča kakovostno ureditev pokopališča po meri občanov.