V Kopru že 15. tradicionalni sejem Dnevi kmetijstva

Deli novico s tvojimi prijatelji

V oktobru bo v Kopru že 15. tradicionalni sejem »Dnevi kmetijstva v slovenski Istri« z osrednjo temo “Oljke in oljčno olje”. Organizatorja sejma Mestna Občina Koper in Skupina Tojeto d. o. o. že petnajsto leto zapored organizirata tradicionalni sejem, ko se podeželje istrskih dežel in Slovenije preseli v center mesta Koper.

Letošnji sejem »Dnevi kmetijstva v slovenski Istri 2019« se bo odvijal v soboto, 19., in nedeljo, 20. oktobra, od 9.00 do 19.00, na parkirišču pred stadionom Bonifika. Glavni akterji prireditve bodo ponudniki na stojnicah, ki se bodo predstavili s svojimi domačimi izdelki, pridelki in nam predstavili kulinarične in kmetijske dosežke leta. K sodelovanju so znova povabili raznoliko paleto ponudnikov, od oljkarjev, vinarjev in čebelarjev, proizvajalcev mesnih in sirnih izdelkov do rokodelcev in izdelovalcev najrazličnejših kozmetičnih pripravkov iz darov narave.

K sodelovanju so povabili tudi strokovnjake iz KGZS – Nova Gorica, IZO in KZ Agrarije, ki bodo predstavili oljke in oljčno olje. Organizatorji vabijo tudi na Oljčno učno pot s strokovnimi predstavitvami, delavnicami, degustacijami oljčnega olja vrhunskih pridelovalcev.

Letos se bo predstavilo 93 ponudnikov na 112 stojnicah ali prostorih:

• v dveh prireditvenih šotorih ,
• v prireditvenem šotoru, kjer bo razstava domačih živali,
• na več kot 1200 m2 zunanjih površin, kjer bo razstavljena kmetijska mehanizacija.

V šotoru z živalmi boste lahko letos videli:

– istrska pramenka,
– drežniška koze,
– jezersko solčavska ovca,
– teliček,
– istrski osel,
– kokoši,
– kraški ovčar.

V sklopu programa bo poskrbljeno tudi za najmlajše obiskovalce. V »mini živalskem vrtu« bodo lahko od blizu opazovali in spoznali navade domačih živali in vzpostavili z njimi pristen stik. Organizirane bodo likovne delavnice za otroke na temo oljke. V soboto ob 12.00 bo sejem obiskal Ribič Pepe v nedeljo ob 12.00 pa bo na glavnem odru otroška predstava Lisička Zvitorepka.

Obisk sejma ter vse ostale spremljajoče aktivnosti bodo za obiskovalce brezplačne. Več informacij lahko najdete na www.dnevi-kmetijstva.si ali na facebook strani: Dnevi kmetijstva slovenske Istre.