Jubilejno leto v Kortah

Deli novico s tvojimi prijatelji

Jubilejno leto, ki ga v Kortah obeležujemo z 200. obletnico prve slovenske ljudske šole v Istri in s 100. obletnico tragične smrti učitelja Frana Orla v času vzpenjajočega se iredentizma smo zaokrožili s krajevnim opasilom. Kot veleva tradicija, se je to zgodilo na tretjo nedeljo v oktobru.

Letos se je pisal 20. 10. S svečano mašo, ki jo je daroval škofov odposlanec, generalni vikar koprske škofije, msgr. Slavko Rebec smo obeležili 220. obletnico posvetitve prenovljene in povečane župnijske cerkve in 80. let, kar je Virgil Pittscheider izdelal stropne freske. Župnijski pevski zbor je ob spremljavi novih orgel izvedel Mašo Matije Tomca, katerega 120. obletnica rojstva mineva prav letos.

Prav na dan, ko je bil pred 200. leti izdan dekret o ustanovitvi šole v Kortah. 16. 10., ki velja za rojstni dan prve slovenske ljudske šole v Istri, smo odprli vrata društvenega muzeja-galerije. Z radovednostjo in zanimanjem so si ga ogledali Ježki kortežanskega vrtca in šolski otroci. Posebej so se pomudili v kotičku, ki je namenjen slavljenki, “naši školi”.

Petkova prireditev se je začela s slavnostnim odprtjem dveh novih učilnic in sanitarij pri podružnični šoli in se nadaljevala v veliki dvorani Kulturnega doma. Dogajanje je bilo je zelo svečano in vsebinsko bogato. Ženski zbor pod vodstvom nekdanje učenke te šole, študentke na ljubljanski akademiji za glasbo, zborovodkinje Barbare Barać je za to priložnost pripravil skladbo Tebi Patricka Quaggiata na verze Alenke Florenin za dvoglasni zbor in klavir.

Svečanost je zbor odprl ob spremljavi Katje Panger in Zarje Peters s slovensko himno Zdravljico. Občinstvo je uživalo v projekciji filma Petra Kleve, v katerem nastopajo otroci domače šole in domačini s svojimi spomini. Za potrebe filma in nastopa je noše otrokom posodilo Kulturno društvo
Korte.

Tako napravljeni so v domačem narečju podali nekaj otroških izštevank, ki jih je zbrala in izdala Nada Morato. Otroke je za nastop pripravila Ana Dobrinčič Orbanić.

K oblikovanju svečanega programa je organizator povabil tudi godce iz Kopra in Izole; Marino Kranjac je s svojimi Zingelci in ramoniko trieštino zaigral nekaj ljudskih viž, Društvo harmonikarjev iz Izole pa narodnozabavnih.

Nekdanji učenki šole v Kortah, danes uveljavljeni glasbenici, violončelistka Katja Panger in pianistka Zarja Peters sta z Elgarjevo Salut d’Amour prireditvi dodali umetniško razsežnost, napovedovalka Nataša Benčič profesionalno obliko, prisotnost visokih gostov, še posebej predsednika republike, g. Boruta Pahorja pa je pomenu tega praznovanja dodala potrebno težo; istrsko podeželje ne praznuje svoje bogate zgodovine prav pogosto!

Članice društev so pripravile domače slaščice in jih ponudile v petek pred Staro šolo potem, ko so se udeleženci svečane prireditve tja odpravili na sproščeno druženje. Poskrbljeno je bilo, da se je pladenj z domačim pecivom znašel tudi na mizi uglednih gostov. S pecivom so se obiskovalci lahko posladkali tudi na dan nedeljskega opasila.

Kulturno društvo Korte je ob teh častitljivih obletnicah poskrbelo za lepo darilo kraju – prve tiskane note. Pri založbi Astrum je minuli teden izšel Venček istrskih za tri visoke glasove in instrumentalni trio v priredbi skladatelja iz Sečovelj, Bojana Glavine. Med štirimi slovenskimi istrskimi je tudi kortežanska iz Čedelj Dunjer sӘn še mlada bila.