Zabavna jesen v Istri

Deli novico s tvojimi prijatelji

Martinovo prinaša številne kulinarične užitke, med njimi pa kraljuje vrhunska žlahtna kapljica. Spoznavanje odličnih vin slovenske Istre lahko postane tudi pravo romantično doživetje, če ga združimo s sprehodom med vinogradi tik ob morju ali dobro glasbo. Vse sladkosnede pa novembra vabi v Strunjan oranžni rajski sadež – kaki.

Martinovanje ob morju

Med 8. in 10. novembrom bo v Marezigah, kjer slovijo po odličnem refošku in se ponašajo s prvo vinsko fontano v Sloveniji, potekala tradicionalna Martinja. Prireditev vsako leto ponudi odlično priložnost za pokušanje vin istrskih vinarjev in domače kulinarike. Isti konec tedna pa bodo martinovo proslavili tudi v šotoru na koprskem stadionu Bonifika. V petek, 8. novembra, bosta ob mladem vinu občinstvo zabavali skupini Mambo Kings in Tequila, v soboto, 9. novembra, Luka Basi in skupina Gedore, v nedeljo, 10. novembra, pa bodo obiskovalci lahko uživali ob zvokih klap Capris, Solinar in Semikantà. Za Martinovo se še posebej potrudijo v Vinakoper, največji vinski kleti v našem delu Istre. V petek, 8. novembra, bodo tako pripravili številne zanimive dogodke. Ves dan bodo možni vodeni ogledi vinske kleti in degustacije, od 14. ure dalje bo v vinskem butiku Afterwork party, od 17. ure dalje pa bo v Hiši refoška martinova degustacija z razglasitvijo vinskih botrov, kronanjem nove vinske kraljice slovenske Istre, kulinaričnim razvajanjem, manjkala pa ne bosta tudi mlado vino in kostanj. 8. novembra pripravljajo pokušino mladega vina in »kostanjado« na Gažonu, 9. novembra bodo martinovanje in martinov pohod organizirali v Sečovljah, 10. novembra pa bo živahno tudi v Izoli, kjer se bodo med 13. in 19. uro predstavili pridelovalci lokalnih vin z vsemi svojimi žlahtnimi sortami in drugimi priboljški.

Praznik kakijev

Novembra se bo Strunjan odel v oranžno. Od 15. do 17. novembra bodo namreč v strunjanski dolini kraljevali kakiji. Na tradicionalnem prazniku bodo obiskovalci lahko kupili zabojčke kakijev in okusili številne dobrote, ki jih Strunjančani pripravljajo iz zlatega jabolka: marmelade, sušene kakije, žganje, zavitke, pite in sladoleda. Potekali bodo tudi brezplačni vodeni ogledi strunjanskih solin, strokovne delavnice o pridelavi, uporabi in sušenju kakijev, tekmovanje za največji strunjanski kaki in zabavni program s skupino Platana in klapo Šufit.

Glasbene poslastice

Jesen pa ne prinaša zgolj kulinaričnih, temveč tudi obilico glasbenih poslastic. 3. novembra bo v piranskem Mediadomu koncert Posvečeno Giuseppeju Tartiniju, Johannesu Brahmsu in Franzu Schubertu. Nastopila bosta violinist Zdravko Pleše, ki bo ob tej priložnosti zaigral na Tartinijevo violino, in pianist Denys Masliuk. 16. novembra bodo v gledališču Tartini Piran svojo novo ploščo predstavili razigrani Teo Collori in Momento Cigano. Dan pozneje pa bodo v koprski Areni Bonifika ob 70. obletnici Radia Koper nastopili Perpetuum Jazzile in Nina Pušlar. 22. novembra bomo v izolskem kulturnem domu lahko prisluhnili vrhunskima glasbenikoma, Janezu Dovču in Boštjanu Gombaču, ki bosta pripravila zvočno popotovanje po slovenski ljudski glasbi pa tudi po nekaterih svojih avtorskih delih.