Začenja se nova sezona balinarske superlige

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zadnji oktobrski konec tedna bo postregel z uvodnimi obračuni v moški balinarski superligi. Naslov prvaka brani škofjeoška Trata, ki bo imela v novi sezoni močne konkurente.

Nova sezona najmočnejše državne balinarske lige prinaša kar nekaj sprememb tako v tekmovalnem kot v organizacijskem smislu. Število klubov se je povečalo iz osem na deset, zaključni turnir najboljše četverice bo predvidoma potekal na nevtralnem terenu, mesto v evropskem pokalu si bo zagotovil zgolj državni prvak, pred vsako prvenstveno tekmo pa bodo sodniki preverili nasutje igrišč in s tem omogočili bolj izenačene pogoje za igro.

Branilci naslova iz Škofje Loke so se v poletnem prestopnem roku okrepili z Dejanom Korenom in Gregorjem Oprešnikov. Kljub odhodu Gorana Vujanovića v Zabiče ima Trata z omenjenim dvojcem ter dolgoletnimi nosilci igre Urošem Veharjem, Tadejem Premrujem, Damjanom Sofronievskim in Miho Tomšetom dovolj močnih adutov za obrambo naslova. “Z okrepitvama smo zelo zadovoljni. Glavna konkurenta za prvo mesto naj bi bila Agrochem Hrast in Skala. Cilji so jasni. Želimo si obraniti naslov državnega prvaka ter v Evropi zabeležiti čim boljši rezultat,” je pred pohodom na sedmo zaporedno državno krono odločen vodja moštva Silvo Korošak.

Lanski podprvaki iz Zabič so poleti ostali brez Davida in Igorja Širclja, Dinka Beakovića in Gregorja Moličnika, v svoje vrste pa so ob Vujanoviću privabili še izkušenega Hrvata Damirja Laginjo ter Slavka Dovgana. Vroč teren v Zabičah bo velika prednost za domačo zasedbo, ki pa bo le stežka ponovila lanske dosežke v domačem prvenstvu ter preboj v četrtfinale evropske lige. Na visoka mesta letos cilja Agrochem Hrast, ki s prihodom nekdanjega reprezentanta Gregorja Severja, mladima reprezentantoma Jako Štremflom in Janom Guštinom ter lanskimi nosilci igre Markom Švaro, Gorazdom Ferfoljo, Žanom Kocino, Mitjo in Erikom Petričem lahko napada ponovitev uspeha iz leta 2013, ko so Kobjeglavci zasedli vrh. “V novo sezono se podajamo okrepljeni, tako da imamo pokrite vse igralne položaje. Sezona bo zelo dolga, najprej pa si moramo zagotoviti mesto na zaključnem turnirju, nato pa bomo ob dobri dnevni formi in kančku sreče napadali naslov prvaka. Konkurenca bo močna, saj so tu še Trata, Skala, Marjetica Koper in Zabiče, seveda lahko preseneti še kdo,” je razkril vodja moštva Valter Švara.

Z obetavno zasedbo se lahko pohvalijo tudi pri sežanski Skali, ki ima v svojih vrstah tudi mladinskega svetovnega prvaka v hitrostnem zbijanju Gašperja Povha. “Ekipa je enaka kot lani. Treniramo kakovostno in se lahko pohvalimo z odličnim vzdušjem. Prvenstvo bo še močnejše kot lani, saj sta se prva favorita Trata in Agrochem Hrast okrepila. Ciljamo na prva štiri mesta po rednem delu sezone,” je povedal trener Skale Iztok Sosič. Mesta med najboljšo četverico se potihem nadejajo pri ljubljanskem Krimu, ki ga je okrepil Dragan Kutlačić. “Imamo kar nekaj izkušenih igralcev in z dobrimi igrami se lahko prebijemo na zaključni turnir. Med favoriti izstopajo Trata, Agrochem Hrast in Skala,” je razkril vodja Krima Miha Sodec. Med kandidati za sredino lestvice so po papirnatih napovedih okrepljena Marjetica Koper in Ilirska Bistrica, ki tako kot Košana in Postojna ni bistveno spreminjala lanske zasedbe, medtem ko se Portoroška Aikea Antena v novo sezono podaja kadrovsko oslabljena,

Superliga, 1. krog, sobota ob 15. uri: Postojna – Zabiče, Agrochem Hrast – Krim, Trata – Marjetica Koper, Skala – Ilirska Bistrica, Košana – Aikea Antena.