Svetovni prvak superligo odprl s svetovnim rekordom

Deli novico s tvojimi prijatelji

Prvi krog nove sezone balinarske superlige je prinesel kar nekaj izenačenih obračunov in mladinski svetovni rekord v hitrostnem zbijanju. Favorizirane zasedbe so s težavami prišle do zmag, obračun v Postojni pa se je razpletel z remijem.

Za spektakularen uvod v superligaško sezono 2019/20 je poskrbel balinar sežanske Skale Gašper Povh, ki je na obračunu proti Ilirski Bistrici s 47 zadetki postavil nov mladinski svetovni rekord v hitrostnem zbijanju. Aktualni mladinski svetovni prvak v tej disciplini je v petminutnem zbijanju zgrešil le eno kroglo in z blestečo predstavo prekinil niz gostov, ki so dvoboj odprli z vodstvom 2:6. V isti disciplini je nato s 46 točkami zablestel tudi prvi mož gostov Martin Zdauc, tako da so Bistričani v zadnji del tekme krenili z minimalnim vodstvom, ki pa ga niso uspeli zadržati v svojih rokah. Sežanci so si po zmagah v obeh dvojkah in Klemen Sosiča proti Slavenu Grgiću v igri posameznikov vendarle lahko oddahnili in proslavili tesno zmago s 14:12.

Sobotni prvi krog so v domači dvorani z zmago zaključili branilci naslova iz Škofje Loke, ki so z okrepljeno zasedbo pričakali povratnike v elitno druščino iz Kopra. Favorizirana Trata je imela z gosti iz Slovenske Istre kar nekaj dela, saj so bili Senad Ramić ter brata Gregor in Dejan Korošec zelo razpoloženi. Koprčani so sredi tekme ušli na 4:8, a sta Uroš Vehar in Tadej Premru z zmagama v natančnem zbijanju poskrbela za izenačenje. Gorenjci so nato slavili še v štafeti in v zadnjih klasičnih igrah še povišali prednost vse do končnih 17:9. Na poti do zmage se je v novogoriški balinarski dvorani namučil tudi Agrochem Hrast. Borbeni Krimovci se tudi po zaostanku z 8:2 in 13:3 niso predajali, a je bila kobjeglavska zasedba kljub nerazpoloženemu Gregorju Severju z razigranim mladim reprezentantom Jako Štremflom, Erikom Petričem, Markom Švaro, Gorazdom Ferfoljo in Juretom Fabjanom tokrat premočna za Žana Sodca, Dragana Kutlačića, Žigo Šinkovca in druščino.

Kot edini so v gosteh slavili Portorožani, za katere je bil na poti do zmage ključen bogat izkupiček točk v klasičnih igrah. Že v prvi tretjini obračuna v Pivki je Aika Antena zbrala šest točk ter v nadaljevanju držala varno prednost pred Košanci, ki jih je nad vodo držal zgolj Andrej Kastelic. Gostujoča zasedba, v kateri so ob bratih Kontič in Marku Škerjancu tudi vsi preostali igralci prispevali pomemben delež, je bila v končnici dovolj zbrana in se veselila uspeha. V sosedskem derbiju sta si točke razdelili moštvi Postojne in Zabič, kar je bil glede na potek tekme tudi najbolj pošten razplet. Postojnčani so prišli do prednosti po hitrostnem zbijanju, nato sta gostujoči voz v natančnem zbijanju potegnila Simon Možina in Anton Fabec. Sledila je suverena predstava Igorja Linića in Nika Švare v štafeti, v zadnjem delu tekme pa sta si moštvi razdelili izkupiček za končni remi.

Superliga, 1. krog: Skala – Ilirska Bistrica 14:12, Trata – Marjetica Koper 17:9, Agrochem Hrast – Krim 15:11, Košana – Aikea Antena 8:18, Postojna – Zabiče 13:13.