Slovenski balinarji s tremi osvojenimi odličji

Deli novico s tvojimi prijatelji

Slovenski balinarji so se s članskega svetovnega prvenstva vrnili s tremi osvojenimi odličji, tako da se je bogata zbirka povečala na kar 223 osvojenih medalj na največjih tekmovanjih. Letalo z dragocenim tovorom je na Letališču Jožeta Pučnika pristalo v nedeljo zvečer, ko so nosilci medalj s selektorjem Antonom Kosarjem še enkrat strnili občutke po uspešnih nastopih v Turčiji.

Slovensko delegacijo je na brniškem letališču ob prihodu pričakalo lepo število družinskih članov, prijateljev, ljubiteljev balinanja in predstavnikov sedme sile. V središči pozornosti so bili nosilci medalj, na čelu s svetovnima prvakoma v štafetnem zbijanju Alešem Borčnikom in Anžetom Petričem, pred mikrofone pa so stopili tudi svetovna podprvaka v natančnem zbijanju in igri v krog Davor Janžič in Dejan Tonejc ter selektor Anton Kosar. Slovenija je po zaslugi treh osvojenih medalj in še treh uvrstitev na peto mesto zasedla mesto med tremi najboljšimi reprezentancami svetovnega prvenstva, s čimer je ohranila status balinarske velesile.

Aleš Borčnik, svetovni prvak v štafetnem zbijanju: “Od četrtfinala dalje sva v štafetnem zbijanju blestela. Že v četrfinalu sva z lahkoto zadela 54 krogel. Polfinale proti Hrvaški je bilo izredno zahtevno, a sva s 57 zadetki zasluženo slavila, v finalu pa bila s 60 zadetki preprosto neverjetna. Le za točko sva zaostala za svetovnim rekordom in Italijana nama kljub odličnemu zbijanju nista mogla parirati.”

Anže Petrič, svetovni prvak v štafetnem zbijanju: “V finalu sva bila blizu svetovnega rekorda, a ena zgrešena krogla po zmagi v finalu nima pomena. Vsako finale je zgodba zase in nobena finalna tekma ni lahka. Ostala sva maksimalno zbrana in izkoristila sva tudi odlično fizično pripravo. Zbistrila sva misli ter ob vseh izkušnjah prišla do zlata. Verjamem, da je pred nama še kar nekaj let lepih uspehov.”

Davor Janžič, srebrn v natančnem zbijanju: “S celotnim prvenstvom sem zadovoljen, saj je bilo uspešno za Slovenijo. Zelo sem zadovoljen s srebrom v natančnem zbijanju. Odlično sem začel finalni nastop, nato pa malce popustil in Italijan me je prehitel. Lahko mu le čestitam, saj je res odlično zbijal. Svetovni vrh se nedvomno širi. Še posebej so napredovali Argentinci, ki so že vrsto let izjemni zbijalci. Pred leti smo si vsi želeli neevropske države v žrebu, sedaj pa se je vse skupaj spremenilo.”

Dejan Tonejc, srebrn v igri v krog: “Odigral sem že veliko finalnih dvobojev in vedno štartam na zmago. Seveda se vedno ne izzide po željah. Argentinec Pretto je odigral zelo dobro tekmo. Ponudil mi je eno priložnost, ki jo nisem izkoristil. Dosegel je vrhunskih 29 točk, tudi sam pa sem jih zbral 26, tako da si nimam česa očitati.”

Anton Kosar, selektor članske reprezentance: “Na koncu moramo biti zadovoljni z doseženim. Žal mi je izpada Aleša Borčnika v hitrostnem zbijanju, saj je bil odlično pripravljen. V štafetnem in natančnem zbijanju ter igri v krog so se stvari obrnile v našo prid in veselili smo se treh medalj. Na koncu smo bili tretja najboljša reprezentanca na svetovnem prvenstvu in to je lep uspeh.”

Slovensko balinanje je tako v zadnjih mesecih z uspešnimi nastopi mladinskih, ženskih in članskih reprezentanc še obogatilo svojo izredno bogato zbirko osvojenih medalj na največjih tekmovanjih. Od samostojnosti naprej so mladinci osvojili 56 medalj, mlajši člani 35, dekleta 40, člani pa 92. To pomeni, da je števec trenutno na številki 223, med katerimi je kar 62 zlatih medalj!