Občina Piran povečuje nadzor nad spoštovanjem predpisov pri odlaganju komunalnih odpadkov

Deli novico s tvojimi prijatelji

Občina Piran je v zadnjih nekaj tednih povečala nadzor nad spoštovanjem predpisov pri odlaganju komunalnih odpadkov. Poostrene nadzore izvajajo občinski inšpektorji ob pomoči nadzornikov Javnega podjetja OKOLJE Piran.

Namen poostrenih nadzorov je v ugotavljanju: izvirnih povzročiteljev nepravilnega odlaganja in sortiranja odpadkov iz gospodinjstva, počitniških stanovanj, iz dejavnosti javne uprave in javnih storitev ter iz proizvodnje in storitvene dejavnosti. Inšpektorji in nadzorniki izvajajo nadzor predvsem na ekoloških otokih s pomočjo  kontrole vsebine namenskih zabojnikov ter v mestnem jedru Pirana s kontrolo na prevzemnih mestih.

S tem namenom se ugotavlja frakcija odpadkov glede na njihovo namensko vsebino. V primerih, ko vsebina ne ustreza namembnosti vrečke, začnejo inšpektorji postopek iskanja dokazov o storilcu prekrška.  Pri dosedanjih nadzorih je bilo zaznanih več kršitev, med katerimi je bilo identificiranih kar nekaj domnevnih kršiteljev, proti katerim je bil uveden prekrškovni postopek.

Inšpektorji in nadzorniki ugotavljajo še, da je v starem mestnem jedru mesta Piran vedno več ponudnikov počitniških stanovanj, ki kapacitete ponujajo turistom, a slednji žal niso dovolj seznanjeni s sistemom ločevanja odpadkov v mestnem jedru.