Koprčan Damir Skomina je najboljši nogometni sodnik na svetu

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mednarodni inštitut za nogometno zgodovino in statistiko IFFHS je letos za najboljšega nogometnega sodnika na svetu razglasil Damirja Skomino. Koprčan je v glasovanju nogometnih strokovnjakov iz 90 držav sveta osvojil največ točk in se na seznamu pridružil 18 drugim slovitim delivcem pravice na nogometnih zelenicah.

Slovenski nogomet je tako kljub neuspehu reprezentance v kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo in slabšim izidom klubov v mednarodnih tekmovanjih dobil novo veliko priznanje in s tem si je tudi dvignil ugled v svetu najbolj priljubljene moštvene igre. 43-letni Damir Skomina je laskavo nagrado osvojil prvič, čeprav že nekaj let spada med najboljše nogometne sodnike. V glasovanju je zbral 136 točk in zanesljivo premagal dobitnika omenjene nagrade iz leta 2017, Nemca Felixa Brycha na drugem mestu, tretji pa je letos Nizozemec Björn Kuipers. Skomina je v sezoni 2019 med drugim sodil najprestižnejšo tekmo, finale lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom, ter po mnenju IFFHS nizal konstantne predstave skozi vso sezono. Tako je Koprčan postal 19. sodnik s tem laskavim priznanjem vse od leta 1987, odkar inštitut podeljuje to nagrado. Rekorder po številu nagrad za najboljšega sodnika je sicer legendarni Italijan Pierluigi Collina, ki jih je med letoma 1998 in 2003 osvojil šest.

Do zdaj je Skomina v karieri sodil več kot 530 tekem, od tega 301 v slovenski prvi ligi, 50 v ligi prvakov, 17 v evropski ligi, 60 mednarodnih tekem pod okriljem Uefe ter tekme svetovnega prvenstva in olimpijskega turnirja. Sodniško kariero je začel pri 15 letih, ko so mu zdravniki zaradi zdravstvenih težav prepovedali igrati nogomet. Postopno se je prebijal med najboljše in sojenje je iz konjička preraslo v profesionalno delo.