Pogrešanega Danijela Božiča našli mrtvega

Deli novico s tvojimi prijatelji

Policisti in kriminalisti PU Koper so 15. 11. 2019 na območju Ankarana obravnavali kaznivo dejanje nasilništva in kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, katerega sta utemeljeno osumljena 29-letni državljan Slovenije in 29-letni državljan Črne Gore, ki sta pretepla državljana Slovenije iz območja Ljubljane in ga pri tem lahko telesno poškodovala. Za napad je bila uporabljena pištola, s pomočjo katere je eden od storilcev udarjal oškodovanega Ljubljančana v glavo. Policisti PU Koper so oba osumljena prijeli neposredno na kraju napada, nadaljnjo obravnavo pa so prevzeli koprski kriminalisti.

Pri preiskavi je bilo ugotovljeno, da je napadenega oz. pretepenega Ljubljančana na kraj v Ankaranu pripeljal 35-letni Ljubljančan s svojim vozilom, kjer je vozilo zapustil in odšel neznano kam. Kljub intenzivnemu preverjanju slednji ni bil izsleden nikjer, ugotovljeno pa je bilo, da je v parkiranem vozilu pustil svoje osebne dokumente in telefon. Oškodovani napadeni Ljubljančan je bil še isti dan odpuščen iz bolnišnice v domačo oskrbo.

Koprski kriminalisti so na podlagi zbranih obvestil in dokazov utemeljeno osumljena 29-letna državljana Slovenije in Črne Gore 17. 11. 2019 s kazensko ovadbo privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča iz Kopra, ki je zoper oba odredil pripor.

16. 11. 2019 so svojci na Policijski postaji Ljubljana Vič podali prijavo, da pogrešajo Danijela Božića, ki se jim od 15. 11. 2019 ni več oglasil na telefon in ni vrnil na domač naslov. Z zbiranjem obvestil in preverjanjem dejstev in okoliščin je bilo ugotovljeno, da je bil pogrešani Danijel Božič dejansko oseba, ki je dne 15.11.2019 pripeljal s svojim vozilom oškodovanega Ljubljančana na kraj v Ankaranu, kjer je bil slednji napaden in pretepen.

Koprski kriminalisti so, kljub odrejenemu priporu dvema osumljenima osebama, nadaljevali z izvajanjem preiskovalnih dejanj, z namenom ugotavljanja vseh dejstev in okoliščin obravnavanih kaznivih dejanj nasilništva in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva z dne 15. 11. 2019, predvsem pa s ciljem izsleditve pogrešane osebe – Danijela Božića, ki pa ni bil osumljen sodelovanja v obravnavanih kaznivih dejanjih v Ankaranu.

Z nadaljevanjem preiskave je bilo ugotovljeno, da obstajajo razlogi za sum, da je bilo v izvršitev kaznivega dejanja nasilništva na območju Ankarana vpletenih več oseb in da obstajajo razlogi za sum, da je bil pogrešani Danijel Božić žrtev ugrabitve. Nadaljnje ugotovitve so nakazovale, da bi lahko bil Danijel Božić proti svoji volji 15. 11. 2019 odpeljan iz Ankarana na območje Kranja. Na podlagi teh ugotovitev so koprski kriminalisti nadaljevali preiskovalne aktivnosti v okviru kaznivega dejanja ugrabitve in pri tem prišli do podatka o območju, kjer bi se lahko nahajal. V dneh od 29. 11. 2019 do 1. 12. 2019 so potekale obsežne aktivnosti koprskih kriminalistov, ob pomoči Generalne policijske uprave ter policistov in kriminalistov PU Kranj in Ljubljana, na širšem območju Kranja. Med drugim se je izvajal tudi obsežen pregled območja v okolici Kranja, pri katerem je od 30. 11. 2019 do 1. 12. 2019 sodelovalo skupno preko 200 slovenskih policistov in kriminalistov, s pomočjo 60 pripadnikov Gasilsko reševalne službe Kranj ter Potapljaško reševalne enote Kranj. Pri izvajanju aktivnosti so se uporabljala tudi vsa razpoložljiva sredstva Policije (droni, termalne kamere, specialistični psi, detektorji ipd.).

V nedeljo, 1. 12. 2019, ob 11.10 uri, so pripadniki Posebne policijske enote na preiskovanem območju v okolici Kranja, našli moško truplo, ki pa je po oblačilih ustrezalo pogrešanemu Danijelu Božiću. Na kraju najdbe trupla je bil v sodelovanju z obducentom Inštituta za sodno medicino opravljen ogled kraja kaznivega dejanja, pri katerem je bilo ugotovljeno, da je smrt najdene moške osebe nesporno nastopila kot posledica nasilnega dejanja. Danes, 2. 12. 2019, je Nacionalni forenzični laboratorij izdelal DNA profil najdene osebe in potrdil, da gre za truplo pogrešanega Danijela Božića.
Po potrditvi identitete najdenega trupla so bili danes obveščeni tudi svojci Danijela Božića.

Koprski kriminalisti, v sodelovanju z Generalno policijsko Upravo in drugimi Policijskimi upravami v Sloveniji, nadaljujemo z intenzivno preiskavo obravnavanih kaznivih dejanj nasilništva, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, ugrabitve in umora.

Več podrobnosti potekajočega predkazenskega postopka trenutno ne moremo razkriti, saj kriminalistična preiskava aktivno poteka.