Portorož mora urediti plaže

Deli novico s tvojimi prijatelji

Hotel Palace bo na delu Centralne plaže ponudil storitev, kakršno pričakujejo gostje petzvezdičnega hotela – Mišič: »V Palaceu se zavedajo, da bo turist zadovoljen le, ko bo zadovoljen tudi domačin.«

Turisti so v posebni raziskavi Turističnega združenja Portorož v letu 2018 portoroškim plažam dali oceno 3,5. Odgovorni v občini bi skupaj s civilnimi iniciativami morali že zdavnaj biti plat zvona, saj za plaže in obalo nasploh v večini naših obalnih krajev ni ravno zgledno poskrbljeno. Razpravo, ki sta jo sprožila dva svetnika o zanju sporni oddaji dela portoroške Centralne plaže podnajemniku Hotelu Palace, je mogoče dobrohotno razumeti kot priložnost za temeljit premislek o ne najbolj čislanih plažah. Seveda bi bilo bolje, če bi za petzvezdična vlaganja v obalo in kopališča poskrbeli država ali občina, kot predstavnici javnega dobra, ampak tega filma še dolgo ne bomo gledali.

Malce zgodovine

Hotel Palace so odprli pred 109 leti in je skupaj s termalnim kopališčem in plažo pred hotelom tedaj pomenil zgodovinski korak v razvoju portoroškega turizma. Pred približno četrt stoletja je večina hotelov od piranske občine dobila v upravljanje svoja kopališča. Hoteli Bernardin upravljajo s kopališčem v kampu Lucija, z dvema kopališčema v resortu Bernardin, s kopališčem v Salineri in San Simonu. Marina Portorož upravlja z majhnim kopališčem pred Marino Portorož. Hoteli LifeClass upravljajo s kopališčem Meduza, Krkini hoteli pa s kopališčem Krka v Strunjanu. Okolje Piran upravlja s Centralno plažo Portorož, pred tem je upravljalo še s Krkino plažo (a so jo dali v podnajem Krki) in plažo v Fiesi, s katero zdaj končuje upravljanje zasebno podjetje Mevmeda Šerifoskega Kamp Fiesa,d.o.o. in jo bo spet prevzelo Okolje Piran.

Hotel Palace, ki je začeli organiziran portoroški turizem in imel tedaj najprestižnejšo plažo v Istri, je svojo plažo izgubil že v času Jugoslavije. Že v času projektiranja Istrabenzove prenove starega Palacea je bilo načrtovano, da bi temeljita prenova starega hotela terjala vsaj delno vzpostavitev povezanosti Palacea z nekdanjo plažo. To se ni zgodilo. Podzakupna pogodba, ki jo je Okolje Piran 15. novembra letos za 20 let (z možnostjo podaljšanja še za 10 let) sklenilo s Hotelom Palace, delno popravlja staro napako in skuša delno vzpostaviti prvotno stanje.

Kempinski portoroz

Okolje je pridobilo soglasje piranskega župana

Nasprotniki namere, da bi to plažo kar tako oddali Hotelu Palace, opozarjajo predvsem na to, da gre za sporen način oddaje, da bi o tem moral glasovati in odločati občinski svet in da bi morala občina Piran še pred tem zakonsko uskladiti upravljalske pogodbe, ki jih ima občina z upravljalci plaž. Toda pravniki občine Piran so s pomočjo ugledne odvetniške pisarne Aleksija Mužina potrdili, da je bil način oddaje dela portoroške plaže v podzakup v skladu s predpisi. Župan je namreč v imenu občine podal soglasje najemodajalca, svoje (neobvezujoče) pozitivno mnenje pa je dodal tudi svet krajevne skupnosti.

V Okolju Piran so pri razpisu za oddajo dela plaže upoštevali, da interesentov za vlaganja v nedonosno plažno infrastrukturo ni ravno veliko. MK Group, lastnik družbe Hotel Palace, je že lani na nasprotni strani Piranskega zaliva (na Savudrijskem polotoku) uredila zgledno plažo, vanjo vložila lep del sredstev in požela pohvale zanjo. Prav tako je MK Group tudi z nekaterimi drugimi pobudami dokazovala, da želi izboljšati raven storitev v kraju in je naklonjena lokalnemu prebivalstvu. Generalni direktor hotela Kempinski Palace Kai Behrens je ob tem poudaril, da bo plaža pod enakimi pogoji, ki veljajo za druge portoroške hotele, odprta za vse. »Sprememba bo le v ravni storitev, ki jih bomo ponujali gostom, torej v skladu s petzvezdičnimi storitvami hotela Kempinski.« V prvem letu upravljanja bodo vanjo vložili 350.000 evrov, v naslednjih dveh letih pa še 150.000 evrov. Hkrati bodo Okolju Piran letno plačali nekaj čez 18.000 evrov podzakupnine in poskrbeli za dodatnih, predvidoma 12 delovnih mest.

kempinski savudrija

Za direktorja Okolja Piran Gašparja Gašparja Mišiča je najpomembnejše, da MK Group dela na promociji celotnega kraja in na povezavi med domačini in turizmom: »Vsi posegi v plažo bodo izvedeni s soglasjem Okolja Piran, zagotovljeno bo spoštovanje pravil javnega dobra in tudi bodočega odloka, ki bo urejal posebne pravice uporabe javnega dobra. Pogodba omogoča prekinitev zakupa v primeru neizpolnjevanja pogodbenih določil. Prav tako bo na plaži veljal enak režim, kot je veljal doslej in velja na drugih plažah,« je pojasnil Mišič. Hkrati pomeni oddaja 2165 kvadratnih metrov plaže pred lokali Paco, Cacao in Jadro delno razbremenitev za podjetje Okolje, ki namerava še to zimo s pomočjo občine prevzeti in urediti drugi konec iste plaže, kjer je sedaj kopališče hotela Metropol (eno večjih sramot v kraju). Remisens Hoteli Opatija (Liburnia) so vse od prevzema Hotela Metropol povsem zanemarili plažo.

Dobri in slabi gospodarji iste obale

Medtem ko so se opatijski lastniki izkazali v Portorožu kot nadvse mačehovski in jih lokalno okolje prav nič ne skrbi, izkazuje MK Group srbskega podjetnika Miodraga Kostića doslej povsem drugačno skrb za ureditev kraja, saj pravi, da je urejenost kraja tudi njegov poslovni in turistični interes. Zato je prizadevanje takega podjetnika (doslej) mogoče razumeti kot popolno nasprotje opatijski zanemarjenosti na Metropolovi plaži. Če bodo do prihodnjega poletja res obnovili oba dela iste portoroške plaže (tudi lucijske v družinsko plažo), bo postalo središče Portoroža prihodnje leto bolje urejeno, kot je zdaj. Hkrati Gašpar G. Mišič obljublja vrnitev Kanela bara na portoroško plažo, v Bernardinu pa se z obnovo hotela Histrion pripravljajo na ureditev zdaj povsem zanemarjene Trgovske ulice. Občina in Bernardin bi morala poskrbeti še za obalo med hotelskim naseljem in jadralnim klubom Pirat. Vsi ti koraki napovedujejo začetek sprememb na bolje.

Podjetje Okolje bo prej ali slej moralo umakniti komunalne priveze  iz centralnega dela portoroškega akvatorija, saj ne moremo govoriti o visoki kakovosti kopališč in njihove ponudbe, če se pred plažo šopiri pristanišče. Napor civilne iniciative v Portorožu bi bil veliko koristnejši pri sedanji povsem zanemarjeni bližnji obali pred Figarolo in Tivolijem, ki bi jo morali preurediti v kopališče ali kaj podobnega. A za ta poseg bo potreben preudaren dogovor treh: Hotela Palace, občine in Grafista. Grafistova nepremičnina je zdaj smet v obliki ciganskega tabora, ki nikakor ne prispeva k odličnosti Portoroža. Doslej je bil to pretrd oreh, da bi se ga znala učinkovito in s pridom (koristjo) za vsako stran lotiti majhna in nerodna politika z vsemi gibanji vred.

Boris Šuligoj