Poostren nadzor nad uporabo mobitela med vožnjo

Deli novico s tvojimi prijatelji

V tem tednu so se po vsej državi pričele izvajati aktivnosti zazmanjšanje uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Uporaba mobilnih telefonov, tablic, prenosnih računalnikov, GPS in drugih naprav med vožnjo postaja v zadnjih letih zelo razširjena. Če voznik med vožnjo telefonira, ima njegovo ravnanje velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost.

Dvotedenski policijski nadzor se bo izvajal od 13. do 26. januarja 2020. Med tem časom bodo policisti poostreno nadzirali uporabo naprav in opreme, ki ovirajo voznike med vožnjo. V poostrenem nadzoru bodo ugotavljali tudi uporabo varnostnih pasov in zadrževalnih sistemov.

Po besedah policije pozornost od dogajanja na cesti največkrat odvrača ravno telefoniranje med vožnjo, dogaja pa se tudi, da vozniki med vožnjo pišejo SMS  sporočila, iščejo informacije na internetu – velikokrat je razlog v iskanju prave poti v smislu GPS, objavljajo »selfije«, se snemajo in podobno.

Takšno ravnanje ima velik negativen vpliv na potek prometa in prometno varnost, predvsem v smislu zbranosti in pozornosti udeleženca na ključne informacije iz okolja. Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo ni dovoljena, predvidena globa za voznike, ki kršijo zakon, je 120 evrov.