Preiskava goljufije “direktorske prevare”

Deli novico s tvojimi prijatelji

Policija je v začetku leta 2017 prejela prijavo oškodovane družbe iz območja PU Koper. Iz prijave je izhajalo, da je družba na elektronski poštni naslov njihove vodje finančne službe prejela več elektronskih poštnih  sporočil, ki so lažno prikazovala, kot da jih je poslal njej nadrejeni, direktor družbe.

V elektronskih poštnih sporočilih je storilec, ki se je predstavljal kot direktor družbe, naročil, da opravi nujno nakazilo sredstev v tujino. Z lažnim prikazovanjem dejstev v elektronskih poštnih sporočilih, je storilec spravil v zmoto vodjo finančne službe, da je le ta opravila plačilo neobstoječega računa v višini približno 16.000 evrov na bančni račun v Združeno kraljestvo. Zaradi posredovanja odgovornih v družbi na banki, kjer ima navedena družba odprt račun, je bila transakcija s strani banke delno zaustavljena. Z navedenim kaznivim dejanjem je do tedaj še neznani storilec oškodoval navedeno družbo za približno 11.000 evrov.

Z analizo elektronskih poštnih sporočil je bilo ugotovljeno, da so bila elektronska poštna sporočila poslana z uporabo t. i. metode “direktorske prevare”. V teh primerih se pošiljatelj lažno predstavlja z imenom in priimkom direktorja družbe in je videti, kot da je bilo elektronsko poštno sporočilo poslano z direktorjevega elektronskega poštnega predala, dejansko pa je bilo sporočilo poslano iz nekega drugega elektronskega poštnega naslova, ki  je v upravljanju storilca kaznivega dejanja. Pri preiskavi kaznivega dejanja je bilo ugotovljeno, da je storilec deloval iz tujine.

Z mednarodnim sodelovanjem s pravosodnimi organi Združenega Kraljestva in Romunije so bili pridobljeni podatki, ki so utemeljevali sum, da je 23-letni državljan Romunije kot sostorilec sodeloval pri kaznivem dejanju. Njegova vloga je bila protipravno pridobljena  sredstva odoškodovane slovenske družbe preusmeriti na način, da se prikrije njihova sledljivost. Z uporabo instituta evropskega preiskovalnega naloga so pravosodni in varnostni organi Romunije izsledili storilca na območju Romunije in pri njemu izvedli hišno preiskavo, pri kateri so zasegli več elektronskih naprav.

Na podlagi zbranih dokazov je bila zoper osumljenega podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Kopru za storitev kaznivega dejanj goljufije (po 1. odstavku 211. člena KZ-1 (zagrožena kazen zapora do 3 let)).