V Tartinijevem letu več kot 60 prireditev

Deli novico s tvojimi prijatelji

Občina Piran je s partnerji predstavila program ob 250. obletnici smrti Giuseppeja Tartinija, najslavnejšega prebivalca Pirana. Virtuoz je bolj prepoznaven v tujini kot v Sloveniji, zato so se organizatorji odločili, da ga bodo v tem »Tartinijevem letu« poskušali približati tudi tistim, ki ga ne poznajo. Piranski župan Đenio Zadkovič je izpostavil, da je program odličen in seže onkraj meja piranske občine, celo onkraj države. Projekt Tartini 250 poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

 width=Predsednica Združenja skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran in podžupanja Občine Piran Manuela Rojec je povedala: »Projekt je nastal iz zavedanja, da imamo čast živeti in delati v mestu, v katerem se je rodil Giuseppe Tartini. Čast in hkrati privilegij, ki ga je treba ohraniti, ubraniti, ovrednotiti, predvsem pa zaslužiti in ne jemati kot samoumevnega.«

 width=

Pri projektu Tartini 250 je Občina Piran v vlogi vodilnega partnerja skupaj z Združenjem Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran, Turističnim združenjem Portorož, Tartini festivalom, Samoupravno skupnostjo italijanske narodnosti Piran, Italijanskim središčem Carlo Combi, Društvom za zgodovinske in geografske študije Piran ter Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran pripravila tudi programsko knjižico, ki jo je na tiskovni konferenci predstavil vodja projekta Dragan Klarica. Prvi dogodek bo že 5. Februarja 2020, ko bo predstavitev knjige, zadnji dogodek pa bo 12.februarja 2021. Sicer pa bo čez vse leto organiziranih več kot 60 prireditev, ki se bodo odvijale na 20-tih različnih lokacijah. Osrednji koncert bo 26. februarja, v gledališču Tartini. Na njem bodo nastopili violinist Salvatore Accardo z Novim komornim orkestrom Ferruccio Busoni pod vodstvom Massima Bellija. Na dan razgrnitve Tartinijevega spomenika na Tartinijevem trgu pred 124-imi leti, 2. avgusta letos, bomo prisluhnili edinstvenemu Utu Ughiju. Ob spremljavi filharmonikov iz Rima bo igral na Tartinijevo violino. V Ankaranu bodo 14. junija nastopili Črtomir Šiškovič z Godalnim kvartetom Dissonanze. V Izoli bodo julija na Manziolijevem trgu obeležili občinski praznik, kjer bodo nastopili Il Terzo suono. Praznovanju največjega glasbenika tega prostora se pridružuje Koper s filharmonično poslastico v mesecu oktobru, ki naj za zdaj ostane skrivnost. Za vse ljubitelje baročne klasične glasbe bodo zagotovo nadvse zanimivi Venice Baroque Orchestra. Ti bodo otvorili Tartini festival 20. avgusta letos. Naj naštejemo še nekaj odmevnih imen kot so: Giuliano Carmignola, Isabelle van Keulen, Henning Kraggerud, Erich Hörbarth, David Plantier, Giorgio Fava, Gianpiero Zanocco, Laszlo Paulik, Tommaso Luison, Deutsche Kammerakademie Neuss, I Solisti Veneneti, ki bodo nastopili v okviru projeta Tartini 250.

Praznovanje ne bo zgolj glasbeno obarvano, saj želijo pričarati dogajanje v času maestra Tartinija, zato smo v 250. obletnico vključili vse ljudi, od prebivalcev ulice Tartini v Izoli, do naših Pirančanov in Pirančank, ki bodo na tradicionalnem pustnem plesu zaplesali v doma izdelanih maskah ob glasbi od Tartinija do Tehna. Obalne galerije bodo organizirale tematski Ex-Tempore, mednarodno tekmovanje mladih violinistov bo objelo mlajše generacije, Filatelistično in numizmatično društvo Piran bo dogodku posvetilo spominski poštni pečat in priložnostno razstavo znamk.

Art direktor podjetja AV Studio d.o.o., Gašper Štern, je na novinarski konferenci predstavil, kako se mu je utrnila zamisel o valu in violinskem polžu, ki skupaj ponazarjata Tartinijevo violino in morje, s katerim je bil Giuseppejev oče in vsa družina Tartini tesno povezana, kot osrednji motiv za izdelavo logotipa. »Z omenjeno grafično podobo smo v sodelovanju s podjetjem Arriva Dolenjska in Primorska, družba za prevoz potnikov d.d. in AV Studio d.o.o. polepili 5 novih avtobusov za mestni promet, ki z vožnjo po vsakodnevnih trasah predstavljajo projekt Tarini 250 in spodbujajo ljudi, ki maestra še ne poznajo, da se pozanimajo, kdo je bil Tartini in kaj je počel«, je še povedal.

 width=Vljudno vabijo vse, da spremljate dogajanje in se jim pridružite na čim večjem številu dogodkov. »Giuseppe Tartini ni le glasbena ikona. Nanj smo lahko ponosni vsi v Sloveniji, saj je svetovno znan umetnik, pedagog, znanstvenik in človek, ki je povezoval ljudi prek glasbe in kulture«, so še povedali organizatorji.