Eksplozije bankomatov: našli storilca

Deli novico s tvojimi prijatelji

Policijska uprava Koper je letu 2019 in 2020 obravnavala skupno pet primerov vlomnih velikih tatvin iz bankomatov, s povzročitvijo eksplozije, od tega dva poskusa s hkratnim kaznivim dejanjem povzročitve splošne nevarnosti.

Eksplozije bankomatov so se zgodile:  v Divači, Pobegih, Senožečah, Spodnjih Škofijah in v Komnu. V treh primerih sta najmanj dva storilca z eksplozijo poškodovala v objekt  nameščen bankomat ene od bank in na ta način iz bankomata  pobrala denar, medtem ko je v Pobegih in Komnu ostalo pri poskusu in do eksplozije ni prišlo. Ob tem so storilci povzročili veliko materialno škodo na bankomatu in v objektu, kjer je bil bankomat nameščen.

 width=

Policisti, ki so vodili obravnavo, so na podlagi skupnih značilnosti posumili, da bi v vseh primerih lahko šlo za delo istih oseb. Kazniva dejanja so bila namreč izvršena v bankomatih, postavljenih na manj prometnih lokacijah, na območjih v relativni bližini državne meje z Italijo. Izvrševala sta jih najmanj dva storilca zakritih obrazov, ki sta na bankomatu povzročila eksplozijo s plinom. Te so bankomate praviloma tako poškodovale, da sta lahko iz njih vzela denar. S povzročitvijo eksplozije sta obenem ogrozila življenje okoliških prebivalcev in povzročila veliko premoženjsko škodo. Storilca sta pri tem uporabljala različne osebne avtomobile, s katerimi sta se na kraj praviloma pripeljala z območja Italije in tja po vlomih tudi pobegnila. “Sumimo, da sta pri tem imela v uporabi vozila, ki so bila predhodno ukradena v Italiji, z nameščenimi ukradenimi registrskimi tablicami. Za neposredno izvršitev posamičnega kaznivega dejanja so storilci praviloma porabili le nekaj minut”, so povedali na policiji.

 width=

Z zbiranjem obvestil in dokazov, so kriminalisti ugotovili, da obstaja sum, da je pri the kaznivih dejanjih sodeloval 34-letni moški po poreklu iz BiH, prebivajoč v Srbiji. Identificiran je bil z izmenjavo DNK podatkov s članicami Prumske pogodbe, in sicer z Nizozemsko. Obenem je bilo ugotovljeno, da je osumljeni v preteklosti večkrat spreminjal svojo identiteto, saj je pod svojimi prejšnjimi osebnimi podatki, iskan s strain policijskih in pravosodnih organov Bosne in Hercegovine (z mednarodno tiralico) in Hrvaške (z nacionalnim iskanjem) zaradi vlomov in ropov.

 width=

Identificirani storilec je bil v preteklosti večkrat v različnih državah, kot so Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Nizozemska in ostale, obravnavan predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Prav tako ima pod svojo prvotno dentiteto veljaven ukrep “zavrnitev vstopa v schengensko območje”. Glede na dosedanje ugotovitve se je osumljeni nekaj dni pred vsakim kaznivim dejanjem z različnimi vozili sam pripeljal iz Srbije v Italijo, po izvršitvi kaznivega dejanja pa se je tudi vrnil v Srbijo, v vseh primerih preko Madžarske.

Po več mesecih policijske preiskave in iskanja osumljenega, so ga kriminalisti 19. 1. 2020, pet dni po zadnjem neuspešnem napadu na bankomat v Komnu, uspeli izslediti in mu odvzeti prostost na območju Policijske uprave Murska Sobota, natančneje na počivališču Pince. Osumljeni se je ta dan ponovno vračal na območje Slovenije, tudi tokrat iz Srbije preko Madžarske. S kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma dveh od navedenih kaznivih dejanj (napada na bankomat v Divači (16. 4. 2019) in poskusa napada na bankomat  v Pobegih (v noči na 15. 4. 2019)) je bil priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Kopru, ki je zanj po zaslišanju odredila pripor.

Policijska uprava Koper v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi zbira obvestila in dokaze, da je osumljeni sodeloval tudi pri preostalih treh enakih kaznivih dejanjih, kot tudi z namenom odkritja sostorilcev. “Sumimo, da je osumljeni pripadnik organizirane hudodelske združbe, ki izvršuje tovrstna kazniva dejanja širše po Evropi. Pri obravnavi kaznivih dejanj smo se v okviru bilateralnega policijskega sodelovanja povezali tudi z varnostnimi organi Italije, točneje s kvesturo iz Trsta”, so zaključili.