Pašta fižol malo drugače

Deli novico s tvojimi prijatelji

V prejšnji številki sem se lotil teme o hrani, ki jo lahko hranimo v shrambi in samo omenil nekaj receptov. Tokrat vam predstavim lastno izvedbo klasične mediteranske enolončnice, v kateri bom uporabil predvsem sestavine iz shrambe, ki sem jih opisal v marčevskem članku.

 

Ker sam nisem ljubitelj jedi na žlico in se trudim kuhati s čim manj mesa, bo ta recept morda puriste istrske kuhinje užalil. Kljuv temu obljubim, da je ravno tako okusen. Hkrati se bom potrudil v prihodnje poiskati nekoga, s katerim bom jed pripravil popolnoma avtentično.

 

Za začetek izberemo fižol (sam sem se tokrat odločil za češnjevec) in ga dan prej namočimo v hladni vodi. Zjutraj vodo odcedimo in prelijemo s svežo, dodamo strok česna in lovorjeve list ter fižol skuhamo do mehkega. Kuhamo ga od pol ure do uro, odvisno od vrste. Ko je kuhan, ga odcedimo in damo na stran.

 

Nato se lotimo priprave naše jedi. Na večje kose narežemo čebulo, najboljša je zlata čebula, in jo pri nizki temperaturi počasi pražimo na olivnem olju. Paziti moramo, da ne dobi barve. Ko se zmehča, dodamo začimbe: svež žajbelj, malo timijana, sol, poper, sladko dimljeno papriko, posušen čili in sesekljane stroke česna. Za mesno različico lahko dimljeno papriko nadomestite s sladko papriko in slanino. Začimbe segrejemo le toliko, da se prebudijo in kuhinjo napolnijo z omamnimi vonjavami. Praženje prekinemo z veliko žlico paradižnikovega koncentrata in pol decilitra suhega belega vina ter kuhamo, dokler alkohol ne izpari.

Ko se vse skupaj začne ponovno pražiti, zalijemo s pol litra domače paradižnikove mezge in na nizki temperaturi kuhamo približno pol ure.

 width=

 

Po pol ure, v gosto omako dodamo fižol in vse skupaj kuhamo še približno 15 minut. Paziti moramo, da neprestano mešamo, da se nam jed na dnu posode ne prismodi.

V velikem loncu zavremo vodo, jo osolimo in do dveh tretjin skuhamo testenine. Najboljša izbira so peresniki, rigatoni ali školjke. Ko testenine odlijemo, prihranimo vsaj dva decilitra vode. Testenine pretresemo v fižol in paradižnik, premešamo in po potrebi dodamo škrobno vodo, ki smo jo prihranili. Vse skupaj mora biti malo bolj tekoče, saj bomo pripravo jedi dokončali v pečici.

 

Na olivnem olju nato ocvremo na drobno sesekljan žajbelj in timijan, dodamo drobtine in vse skupaj med neprestanim mešanjem prepražimo. Mešanico testenin in omake naložimo v nepregorno posodo, bogato potresemo z začinjenimi drobtinami in na 180 stopinjah za 15 minut zapečemo v ogreti pečici.

Upam, da se bo kdo opogumil in preizkusil moj recept. Predvsem pa, da se čim prej končajo neprijetne okoliščine, da bom lahko ponovno iskal in preizkušal recepte naše lepe pokrajine.

 width=

 

Rok Dekorti