Nalaganje

Vnesite za iskanje

Pred nami je še zadnji del projekta Turizmo Ištriano – Izkusimo istrsko podeželje

Z jesenskim ciklom doživetij se zaključuje projekt LAS ISTRE Turizmo Ištriano – Izkusimo istrsko podeželje, ki je sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja; Evropa investira v podeželje.

 

Od sredine septembra do konca novembra bodo različni istrski ponudniki v sklopu projekta Turizmo Ištriano znova ponudili pester nabor doživetij, prek katerih bodo turisti lahko pobliže spoznali naše kraje, kulinariko in tradicijo Istre.

 

Vodilni partner projekta, katerega osnovni namen je razvoj istrskega podeželja z razvojem novih tematskih turističnih produktov, ki temeljijo na edinstvenosti, avtentičnosti, sonaravnem razvoju in bogati naravni in kulturni dediščini istrskega, je Fakulteta za turistične študije Univerze na Primorskem – Turistica, partner pa je tudi Mestna občina Koper.

 

V sklopu 15 različnih doživetij, ki jih prinaša zadnji del projekta, bodo udeleženci denimo lahko spoznali vina najvišje kakovosti, moč divjih zelišč, izdelovali domačo kozmetiko, razvajali brbončice na kulinaričnih poteh, izdelovali kroštole, odkrivali domače pridelke in kaj vse lahko z njimi naredimo, in na sprehodih ter na izletih s starodobnikom spoznavali skrite kotičke slovenske Istre.

 

Termini doživetij so vnaprej določeni, zanje je potrebna predhodna prijava.

Opisi doživetij, termini in kontakti za prijave so dostopni v nadaljevanju oziroma  na www.zakladi-istre.si oziroma Facebook strani Zakladi Istre https://www.facebook.com/zakladiistre

 

Sicer so v sklopu projekta doslej že izvedli izobraževalne delavnice za turistične ponudnike. Med temi denimo tečaj nemškega jezika v turizmu, izobraževanja na temo spletnega marketinga ipd. V lanskem letu pa se je odvil jesenski cikel doživetij.

 

 

Jesenska doživetja 2020:

 

 1. MANŽANSKI POMIDORI OD A DO Ž, 19.9.2020 na domačiji Butul

 

Promocija okusov istrskih paradižnikov ali kot jim v Istri pravimo pomidorov in česar je mogoče pripraviti iz njih. V sklopu doživetja bo na domačiji Butul možno kupiti tako zelenjavo z manžanske njive kot tudi različne produkte. Kontakt: tatjana.butul@gmail.com ali na telefon 041 718 219.

 

 1. UŽIVAJMO OB BIO VINIH MONTIS & EKO LAURA, 27.9.2020 na kmetiji Bio Vina Montis & Eko Laura

 

Na družinskem ekološkem posestvu Bio Montis & Eko Laura z 200-letno tradicijo se s srčnostjo, ljubeznijo in trudom člani družine ukvarjajo z vinarstvom in oljkarstvom ter drugimi domačimi dobrotami.  V sklopu doživetja bodo ob aperitivu Montis prikazali pripravo kroštol in poskrebli za degustacijo butičnih in ekološko pridelanih vin.

Rezervacije in informacije: Elizabet Montis, 051334352.

 

 1. DELAVNICA IZDELAVE VELNES KOZMETIKE ZA PODPORO IMUNSKEMU SISTEMU, 4.10.2020 pri Mihotovi domačiji

Na delavnici boste izdelali kremasti piling za telo in gel za tuširanje, imuno boost žepni inhalator in aroma mešanice za difuzorje.  Spoznali boste eterična olja zelišč, citrusov in iglavcev ter se seznanili s kozmetičnimi sestavinami naravnega izvora. Materiale za izdelavo in gradivo prejmete na delavnici.Rezervacije in informacije: vinko.zupancic@gmail.com, 041 609 884.

 

 1. ODKRIVAJMO RASTLINE OD MAREZIG DO ROKAVE z Dariom Corteze, 10.10.2020 pri Hiši Ida

Divje rastilne, ki jih lahko uporabimo v prehrani, so zakladnica vitaminov, mineralov in okusov. Skupaj s priznanim poznavalcem divjih rastlin Dariom Cortese se boste sprehodili do doline Rokave ter spoznavali in raziskovali divje rastline. Po končanem raziskovanju na dvorišču Hiše Ide bo sledilo okusno presenečenje. Rezervacije in informacije na: hisaida24@gmail.com, 051 267 446.

 

 1. DOŽIVI MOČ ZELIŠČ IN NEOKRNJENE NARAVE PO ZELIŠČNO ENERGIJSKI UČNI POTI, 11.10.2020 na posestvu Zeliščni raj slovenske Istre.

 

V vasici Trsek v osrčju slovenske Istre boste spoznali Zeliščni raj in predelovanje avtohtonih zelišč, kot so smilj, rman, šentjanževka, lavanda, ognjič, konopljika in številna druga ter se sprehodili po energijskem labirintu.

 

 1. STRUNJANSKA DOŽIVETJA ZA POHODNIKE, 17.10.2020 pri Domačiji Knez

Celodnevni voden sprehod okoli krajinskega parka in skozi tunel v Portorož vas bo navdal z izjemnimi razgledi, od najsevernejših delujočih solin v Mediteranu,  do romantičnega Mesečevega zaliva. Sledilo bo istrsko kosilo ob morju, na domačiji Knez pa bo degustacija oljčnega olja z verificirano degustatorko. Rezervacije in informacije: mladen@knez.eu, 041 639 166.

 

 1. JOGAROMA: delavnica sproščanja z aroma pripravki in z elementi joge, 18.10.2020 pri Mihotovi domačiji

Delavnica bo potekala v pristnem istrskem okolju z vodenim sproščanjem (aromaterapijo, jogo-asanami in pranayamo) za razvajanje vseh čutil in za ponovno vzpostavitev harmonije v psiho-fizičnem in energetskem telesu. Izdelali boste kopel za roke ali noge, se sproščali v aromašotorih in z aroma blazinicami.

Rezervacije in informacije: vinko.zupancic@gmail.com, 041 609 884.

 

 1. ZAŽIVI KOT SOLINAR NA SOLINAH, izvajalka Mihaela Rupnik Cek, 26.10.2020

Skupaj bomo odkrivali pomen kulturne dediščine 700-letne tradicije iz preteklosti. Odpravili se bomo skozi kamp, od tod navzgor v Park Forma Viva, kjer bomo občudovali zbirko kamnitih skulptur. Ob blagodejnih sprehodih nad Sečoveljskimi solinami bomo uživali v razgledih in se vživeli v solinarske aktivnosti. Po poti bomo našli vso potrebno orodje za delo ter se preizkusili v vlogi solinarja. Rezervacije in informacije: mihaela@tourismslovenia.eu, 040 425 262.

 

 1. STRUNJANSKA DOŽIVETJA ZA DRUŽINE, 28.10.2020 pri Domačiji Knez

Domačija Knez vas vabi na enodnevno Strunjansko doživetje za družine z razvajanjem ob domačih dobrotah in s spoznavanjem oljčnega olja. Pričetek bo pri Gostilni Sosič v Strunjanu, zaključek na Domačiji Knez. Gre za 12 km dolg pohod od Strunjana skozi tunel v Portorož, kjer bo možen postanek za kavo in sladico po lastni želji. Pot nazaj nas bo vodila skozi tunel mimo strunjanskih solin. Sledilo bo istrsko kosilo, sestavljeno iz istrske mineštre “bobičev” in sladice. Zaključek bo na domačiji Knez. Rezervacije in informacije: mladen@knez.eu, 041 639166.

 

 1. SPOZNAJ MORSKO DEKLICO V STRUNJANU, izvajalka Mihaela Rupnik Cek, 30.10.2020

Z  morsko deklico obiščimo edino slovensko morsko laguno, najesevernejše soline in najvišji klif na Jadranu. Skupaj se izvijemo v divjo naravo zavarovanega Krajinskega parka Strunjan. Ob solinah in laguni se povzpnemo k cerkvi Marijinega prikazanja in do Strunjanskega križa z najlepšim razgledom na klif. Mesečev zaliv je neukročeni del in najlepša slovenska plaža. Spustimo se na Strunjansko plažo, obiščemo solinarsko hiško, kjer je predstavljen Krajinski park Strunjan. Rezervacije in informacije: mihaela@tourismslovenia.eu, 040 425 262.

 

 

 1. DOTIK STOPAL IN BRBONČIC OB NAŠI RDEČI PRAVLJICI V OSRČJU PODEŽELJA SLOVENSKE ISTRE, 6.11.2020 na “kmetiji Čehovin – Olive oil”

Doživite dotik našega okolja preko čutil nog ter degustirajte Marežgansko pristno oljčno olje.

Vodena degustacija oljčnega olja, njenih arom, ugriz v namizne oljke in namaze iz njih in sprehod v oljčnik v spremstvu lastnika vas bo napolnilo z energijo in naučili se boste veliko novega. Doživite sprostitvene trenutke z dotikom stopal sprehajalne mini steze, ki je postavljena prav ob travniku pri nastanitvi Red Failrytale. Za dodatne informacije: info@apartamentredfairytale.eu, 031 335 685 in 041 271 455.

 

 1. ROMANTIČNI ODDIH V VINOGRADU, od 6. do 8.11.2020 pri Vina Bordon

Poiščite svoj romantičen kotiček v Istri, obiščite posest Bordon, kjer vas bodo pozdravili s kozarcem penine. Sledila bo predstavitev posesti Bordon z ogledom kleti, starega mlina in sprehodom ob reki Rižani. Vinar bo na voljo samo za vaju dva in vas vodil skozi degustacijo vin in oljčnega olja z domačim istrskim narezkom. Drugi dan, po zajtrku si lahko naberete novih moči na trekingu po ekološkem vinogradu in oljčniku s čudovitim razgledom na koprski zaliv z »istrsko marendo«. Zvečer sledi 4-hodna večerja z izbrano vinsko spremljavo. Zadnji dan pa pozen istrski zajtrk in prosto raziskovanje neštetih lepih poti okolice reke Rižane. Rezervacije in informacije: bordon.wines@gmail.com, 041 315 529.

 

 

 1. VINSKO RAZVAJANJE, 14.11.2020 pri Vina Bordon

Družina Bordon že pet generacij skrbno predaja svoje znanje iz roda v rod. Na posestvu, ki slovi po vrhunskih vinih, si bomo najprej ogledali ostanke starega mlina na reki Rižani s slikovito obrazložitvijo, kako so včasih mleli in živeli na kmetiji. Sledil bo sprehod po novi vinski kleti in spoznavanje, kako naredimo ekološko vino najvišje kakovosti. V Istrski degustacijski sobi bomo pokušali 6 različnih vin z domačim istrskim narezkom in oljčnim oljem ter se naučili, kako pravilno okušati vina. Rezervacije in informacije: bordon.wines@gmail.com, 041 315 529.

 

 1. LAGANINI ISTRA RAID – spoznavanje podeželja Istre v starodobnem Citroenu Dyane6, 15.11.2020

Če ste kadarkoli začutili željo po drugačnem, avanturističnem in originalnem načinu ogleda zanimive in bogate pokrajine slovenske Istre, potem vam Laganini lahko pomaga najti način in pot. Pustite se zapeljati in na sproščujoč in zabaven način si bomo ogledali, zadihali, otipali utrip slovenske Istre, njenih vasi, naravo, zgodovino, ljudi in občutili okus nenavadnega doživetja. Pokazali vam bomo, kako se je živelo nekoč, kako se živi danes, pomagali vam bomo poiskati še neodkrito, odkriti zanimivo. Morje, fliš, zrak, sonce, oljke, vinogradi, sol in ljudje so neprecenljivi elementi, iz katerih je sestavljena Istra. Laganini je način, da se vam karta Istre nariše v srce.

Rezervacije in informacije: laganini.si@gmail.com, 040417947.

 

 1. VINSKO DOŽIVETJE ISTRE – degustacija vin v stoletnem vinogradu, 21.1.2020 v Butični vinski kleti Vilij Bržan

Odlično vino nastane le iz najboljšega grozdja in če to grozdje prihaja iz vinograda starega preko 150 let, je to res posebna izkušnja. V butični vinski kleti Vilija Bržana se obiskovalci najprej zberejo pri »puču«, kjer se je včasih napajala živina. Ob čudovitem razgledu na koprski in tržaški zaliv boste spoznali domačijo, del istrske zgodovine in uživali v vinski kleti. Sprehodili se boste do vinograda Lunčevec, kjer so predniki davnega leta 1880 na izviren in sonaraven način uredili vinograd in zasadili vinsko trto sorte refošk. Lučevec kot tak predstavlja  ambient, ki združuje pozitivno energijo še rastočih stoletnih trt, kamna in istrske zemlje. Sledila bo tipična istrska marenda. Dodatne informacije: nada.brzan@gmail.com, 031 480 905.

 

 1. OBISK HIŠE CARCAUEC, 22.11.2020

V skrivnostni svet oljkarstva vas bosta popeljala mlada oljkarja Jernej in Polona Brec.

Sprehodili se boste skozi zaročni nasad 130 oljk, kjer se paseta 2 mini ponija in občudovali dišeči nasad sivke. Degustirali boste ekstra deviško oljčno olje, namizne olive v slanici, kakijev kis in testirali Carcauec olivno mazilo s sivko. Rezervacije in informacije: carcauec@gmail.com, 041 977 492.

Oznake:

Spletna stran za svojo funkcionalnost uporablja spletne piškotke, ki ne hranijo osebnih podatkov. Več o piškotkih lahko izveste tukaj

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close