Ko se temperature spustijo in zrak zadiši po jeseni, ni nič boljšega kot skleda tople, kremaste juhe. Krepke in zdrave juhe na osnovi zelenjave so idealna izbira: pripravljene so hitro, so zelo hranljive in omogočajo neskončne kombinacije zelenjave. Preverite 10 okusnih idej, ki jih lahko pripravite doma v manj kot pol ure!
Kremna juha iz buče
Sladkasta in svilnata, popolna za jesenske večere. Za pripravo rabite malo šalotke, 1 krompir, približno 400 gramov buče, sol in poper po potrebi ter oljčno olje in bučno olje za dekoracijo. Dodate lahko tudi kanček muškatnega oreščka in malo smetane za še polnejši okus. Za dekoracijo uporabite bučna semena.
Kremna juha iz krompirja
Nežna in hkrati popolna za tiste dni, ko si želite nekaj toplega in pomirjujočega. Krompir poskrbi za bogato teksturo, medtem ko zelišča, kot sta bazilika ali rožmarin, dodajo svežino in aromatičen zaključek. Postrezite jo z žličko oljčnega olja in hrustljavimi zeliščnimi kruhki – preprosto udobje v skledi.
Kremna juha iz pora
Prefinjena in hkrati preprosta juha, ki združuje nežno sladkost pora z bogato, kremasto teksturo krompirja. Popolna za lahko večerjo ali kot elegantna predjed, ki pogreje in razveseli brbončice.
Kremna juha iz bučk
Sveža in nežna juha, ki jo lahko postrežete toplo ali hladno. Popolna z dodatkom popečenih kruhkov in nekaj parmezana.
Kremna juha iz gob
Zemeljski okusi gob se lepo povežejo s smetano ali rastlinskim napitkom. Čudovita izbira za vse ljubitelje gozdnih arom.
Kremna juha iz brokolija
Polna vlaknin in vitaminov, prava energijska bomba. Za še več svežine dodajte limonin sok in nekaj popečenih mandljev.
Kremna juha iz paradižnika
Mediteranska klasika. Sladkobo paradižnika uravnotežite z baziliko ter kapljico oljčnega olja in začutili boste okus po poletju v vsaki žlici. Sicer pa za pripravo ne rabite nič drugega kot paradižnike (ali paradižnikovo mezgo), čebulo, malo zelene, oljčno olje, sol, poper in baziliko.
Kremna juha iz korenja
Topla, živo oranžna in bogata z vitaminom A, ta kremna juha združuje korenje, čebulo in krompir, kuhana v zelenjavni jušni osnovi ter obogatena z oljem ali maslom. Za rahlo pikanten ali osvežujoč pridih jo lahko začinite z ingverjem ali pomarančno lupinico, soljo in poprom po okusu.
Kremna juha iz čičerike
Polnovredna in nasitna juha, ki jo lahko pripravite tudi kot osnovo za humus. Dodajte malo kumine in čilija za orientalski pridih.
Kremna juha iz graha
Sveža in lahka, idealna v vseh letnih časih. Zmešajte z meto in jogurtom za popolno ravnovesje okusov.
Vse te juhe lahko obogatite s praženimi semeni, kapljico oljčnega olja ali popečenimi kruhki.