Humus je tradicionalna bližnjevzhodna jed na bazi čičerike. Je osvežilen, okusen in izjemno hranljiv prigrizek, ki ga lahko pripravite tudi doma. Postopek priprave je izjemno preprost, če ob tem poskrbite še za skrbno izbrane sestavine in dva dodatna trika za dosego svilnato gladke teksture, skorajda ne morete zgrešiti.
Sestavine za 2–4 porcije
• 240 g kuhane čičerike
• 3 žlice svetlega tahinija
• Sok polovice limone
• 1/2 žličke soli
• 80 ml hladne vode
• 1 strok česna (neobvezno)
Postopek priprave
Čičeriko najprej odcedite in temeljito sperite pod tekočo vodo, da odstranite odvečne soli in konzervanse, v kolikor uporabite čičeriko iz konzerve.
Vse sestavine (čičeriko, tahini, limonin sok, sol, vodo in po želji česen) nato dajte v mešalnik in mešajte, dokler ne dosežete gladke in svilnate zmesi.
Na koncu humus lahko okrasite s sezamovimi semeni in dodajte nekaj kapljic ekstra deviškega oljčnega olja.
Kje je trik za odličen humus?
In prav vključitev oljčnega olja šele na koncu priprave je prvi trik za pripravo najboljšega humusa. Če ga dodamo prehitro, lahko oljčno olje zaradi intenzivnega mešanja postane rahlo grenko, kar vpliva na končni okus humusa. Poleg tega se humus tako lažje zmeša v gladko, kremasto teksturo, saj lahko osnovne sestavine – čičerika, tahini, limonin sok in začimbe – ustvarijo stabilno osnovo, ki jo oljčno olje na koncu le še nežno zaokroži in obogati s svojo polnostjo ter blago pikantnostjo.
Čičeriko raje skuhajte sami
Zakaj vključiti humus v svojo prehrano?
Humus iz čičerike je prava hranilna bomba! Čičerika je namreč odličen rastlinski vir beljakovin, ki pomaga pri regeneraciji mišic in ohranjanju energije skozi dan. Vlaknine v čičeriki podpirajo zdravo prebavo, pomagajo pri vzdrževanju stabilne ravni sladkorja v krvi in poskrbijo za dolgotrajen občutek sitosti. Poleg tega je bogata tudi s folati, železom, magnezijem in vitaminom B6, ki prispevajo k zdravju srca, izboljšujejo delovanje možganov in zmanjšujejo utrujenost.