“Črevesni mikrobiom igra ključno vlogo pri proizvodnji nevrotransmiterjev, kot je serotonin, ki je ključni regulator razpoloženja. Ko negujete ravnovesje in raznolikost črevesne mikrobiote, lahko fermentirana hrana ublaži simptome anksioznosti in depresije,” je za SheFinds povedala Richardsova.
Bestova ob tem poudarja, da fermentirana živila, kot je kimči, vsebujejo ogromno probiotikov, antioksidantov in osnovnih hranil, ki podpirajo zdravje možganov in črevesja. Poleg probiotikov imajo fermentirana živila protivnetne spojine in vitamine, ki lahko zaščitijo možgane pred oksidativnim stresom, ki je eden glavnih dejavnikov kognitivnega upada.
Po mnenju nutricionistk sta to dve najboljši fermentirani živili, ki lahko izboljšata zdravje možganov in koncentracijo:
1. Kimchi
Kimči, okusna korejska jed iz fermentiranega zelja in druge zelenjave, je odličen tudi za možgane.
“Kimči je koristen za zdravje možganov zaradi svoje bogate vsebnosti probiotikov, antioksidantov in bistvenih hranil. Proces fermentacije ustvarja koristne bakterije, ki podpirajo zdravje črevesja in spodbujajo zdravo ravnovesje črevesnega mikrobioma,” pravi Best. To ravnovesje je ključnega pomena za črevesno-možgansko os. Kimči vsebuje tudi visoke ravni vitaminov A, C in K ter protivnetne spojine, ki pomagajo zaščititi možgane pred oksidativnim stresom.
Poleg vsega pa kimči vsebuje tudi kapsaicin, spojino, ki je odgovorna za njegov pikanten okus, kar povezujejo z boljšim spominom in delovanjem možganov.
2. Jogurt
Jogurt je poln zdravstvenih koristi, vključno z visoko vsebnostjo probiotikov, ki so dobri za črevesje in možgane. Richards in Best trdita, da ta okusna hrana pomaga proizvajati nevrotransmiterje, ki uravnavajo razpoloženje, kot je serotonin, in tako lahko zmanjša simptome tesnobe in depresije.
Ker spodbuja zdravo črevesno okolje, lahko jogurt izboljša imunski odziv in zmanjša vnetje ter dodatno podpira zdravje možganov. Poleg tega ponuja odmerek beljakovin in kalcija, ki zagotavljata trajno energijo in podpirata kognitivne funkcije čez dan, ugotavljajo nutricionisti.