Odprtih več pozivov k sodelovanju k filmskemu festivalu Kino Otok – Isola Cinema

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema se z 18. izdajo vrača na prag poletja, glavnina festivalskega dogajanja se bo odvila v Izoli med 1. in 5. junijem 2022. V maju in juniju bodo kinootoške projekcije ter srečanja s filmskimi ustvarjalci potekali tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu. Priprave na letošnji festival neobhodno zaznamuje vojna v geografski in kulturni soseščini, zato se ekipa festivala v zadnjih mesecih z dodatno vnemo posveča oblikovanju relevantnega filmskega in spremljevalnega programa. Ta ima namen s postavljanjem vprašanj brez vsiljevanja odgovorov nanje prispevati k bolj odprti, empatični in povezani družbi, ki bo človečnost vztrajno postavljala na vrh lestvice vrednot.

 

Mladi programerji izbirajo film za 18. Kino Otok   v sodelovanju s Slovensko kinoteko
Skupina dvajsetih dijakov iz različnih srednjih šol se od konca februarja srečuje v Slovenski kinoteki v Ljubljani, kjer si bodo ob vodstvu mentorjev skupaj ogledali pet filmov iz zgodovine filmske umetnosti in na koncu izbrali enega, ki bo uvrščen v program 18. festivala Kino Otok. Za izbrani film bodo med drugim pripravili besedilo za katalog in video napovednik ter ga med 1. in 5. junijem v Izoli v živo predstavili občinstvu. Srečanja so del mednarodnega programa Mladi programerji, ki poteka v številnih krajih Evrope in ki ga v okviru evropskega projekta Film v gibanju (Moving Cinema) izvajamo v zavodu za razvijanje filmske kulture Otok v sodelovanju s številnimi partnerji.

 width=

Odprt poziv za kratke filme v sekciji Video na plaži – do 21. marca
Še teden dni je odprt edini javni programski poziv festivala Kino Otok, s katerim vsako leto nagovorimo mlade filmske avtorje (jasno, mlad po srcu šteje) iz Slovenije, Italije, Hrvaške, Avstrije in onkraj. Izbrana kratka filmska dela bodo med 1. in 4. junijem prikazana v sproščenem vzdušju pod zvezdami ter v neposredni bližini izolske plaže Svetilnik.

Video na plaži je posvečen prikazovanju filmske produkcije še neuveljavljenih avtorjev novih generacij, ki raziskuje bogastvo in drznost filmskega izraza tako v formi kot v vsebini. Video na plaži deluje kot raziskovalna platforma, ki poleg javne predstavitve filmov omogoča tudi dialog, pretok idej in znanja med gostujočimi uveljavljenimi avtorji ter tistimi, ki so šele na začetku svoje filmske poti, ali pa se s svojim ustvarjanjem gibljejo zunaj ustaljenih prostorov konvencionalne in tržno naravnane filmske produkcije.

Vse informacije o pozivu in prijavnica so na voljo na tej povezavi.

 width=

Vabilo v prostovoljsko ekipo festivala – prijave do 1. aprila

Za potrebe izvedbe kinootoškega dogajanja na številnih prizoriščih v Izoli med 1. in 5. junijem k sodelovanju vabimo prostovoljce od blizu in daleč. Mednarodna ekipa prostovoljcev Kino Otoka z okrog 50 člani je garancija za aktivno mreženje, ki odpira možnosti za nova sodelovanja v Sloveniji in tujini. K prijavi vabimo vse, ki imajo radi film in se želijo neformalno praktično usposobiti na področju organizacije filmskih dogodkov. Nudimo možnost opravljanja obvezne študijske prakse, druženje s filmski ustvarjalci in ne nazadnje nova prijateljstva.

Vse informacije o pozivu in prijavnica so na voljo na tej povezavi

 width=

Napoved razkritja programa v Izoli in Ljubljani
Celoten program 18. Kino Otoka bo objavljen v maju, festivalska ekipa ga bo v živo predstavila 18. maja 2022 v Kinodvoru v Ljubljani in 19. maja 2022 na ploščadi Kulturnega doma v Izoli.
Producent festivala je Otok, zavod za razvijanje filmske kulture. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola sta partnerja festivala. 18. izdajo mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema podpirajo naslednji javni sofinancerji: Ministrstvo za kulturo RS, Občina Izola, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa – MEDIA.

 

Vir in foto: Kino Otok