Fige so sadež, ki vsebuje vlaknine in antioksidante. Pomagajo nam izločati toksine iz telesa ter podpirajo delovanje jeter in ledvic. Zato so odlična izbira za rahlo, a hranljivo jed. Mirne vesti jih lahko vključite tudi v neobičajne prigrizke in celo solate. Nekaj idej najdete v spodnjih receptih s figami.
Malo drugačni recepti s figami
1. Osvežilna solata s figami, orehi in ricotto
Eden najbolj priljubljenih načinov uporabe fig v kuhinji je lahka solata, ki jo dopolnjujejo orehi in kremasta ricotta. Na krožnik razporedimo zeleno podlago, kot je rukola ali mešana solata. Nanjo položimo dve sveži figi, narezane na četrtine, ter dodamo še pest grobo sesekljanih orehov. Za zaključek solato obogatimo s približno 50 grami ricotte, ki se s svojo nežno teksturo lepo ujame s sladkostjo fig in hrustljavostjo orehov. Za piko na i jo lahko pokapamo z nekaj kapljicami oljčnega olja in balzamičnega kisa.
2. Jogurt z figami, orehi in meto
Če želimo nekaj bolj kremastega in lahkega, si lahko pripravimo osvežilno kombinacijo grškega jogurta, fig in orehov. V skodelico damo približno 150 gramov gostega grškega jogurta. Vanj vmešamo dve narezani figi ter dodamo 20 gramov nasekljanih orehov. Za svežino in aromo vse skupaj obogatimo z listi sveže mete. Tako dobimo hitro malico, ki jo lahko postrežemo kot zajtrk, dopoldansko malico ali celo kot zdrav posladek po obroku.
3. Kruh s sirnim namazom, figami in avokadom
Fige pa se odlično podajo tudi k popečenemu kruhu. Kos kruha, najbolje polnozrnatega, namažemo s plastjo kremastega sirnega namaza. Na vrh položimo rezine zrelega avokada, ki bo dodal masleno teksturo, ter sveže narezane fige, ki poskrbijo za sladko-sadni kontrast. Okus lahko še poudarimo s ščepcem sveže mletega popra ali kapljico limoninega soka. Tako pripravljen prigrizek je odlična izbira za hiter zajtrk, brunch ali lahko večerjo.