So polni naravnih sestavin, bogati z vitamini in okusi, ki bodo popestrili vaše jedi – od testenin, solat do pečene zelenjave. Preizkusite jih in naj bodo del vaše zdrave prehrane!
Omaka iz pečenih paprik
Sestavine:
2 večji rdeči papriki (narezani na večje kose)
1 večji paradižnik (narezan na rezine)
1 čebula (narezana na rezine)
3 stroki česna (olupljeni)
50 g praženih mandljev
2 žlici prehranskega kvasa
120 ml rastlinskega mleka (navadnega, brez arom) ali vode
Svež bazilika (neobvezno)
Začimbe: sol, poper, čili, posušeni origano, malo kurkume in česna v prahu
1 žlica oljčnega olja
Priprava:
Paprike, paradižnik, čebulo in česen položite na pekač, obložen s papirjem za peko, in jih pokapajte z malo oljčnega olja. Pečemo 20–25 minut, da zelenjava zmehča, nato jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi. Ohlajeno pečeno zelenjavo zmešamo z ostalimi sestavinami in začinimo po okusu.
View this post on Instagram
Ta omaka je odlična kot preliv za polnozrnate testenine, kot dodatek k pečeni zelenjavi ali v skledi z žitaricami, stročnicami ter svežo in pečeno zelenjavo, lahko pa jo uporabimo tudi kot namaz ali dip.
Tahini omaka z limono
Sestavine
100 g tahinija (paste iz sezama)
Sok enega limone (dodajajte postopoma po okusu)
60 g vode
Mleta kumina 1/2 čajne žličke, česna v prahu 1/2 čajne žličke, sol, čili v prahu ali pekoč omaka Sriracha (če imate radi pekoče)
Malo javorjevega sirupa ali drugega sladila (po potrebi ali okusu)
Priprava
Vse sestavine za omako dajte v skledo in jih premešajte ali pa še lažje – vse skupaj nalijte v kozarec, zaprite s pokrovom in dobro stresite. Tahini omaka je zelo vsestranska – odlično se poda kot preliv k jedem na osnovi žitaric in zelenjave, je super dodatek k rastlinskim zavitkom (wrapom) ali buritom ter lahko služi tudi kot odličen preliv za solate (samozredčite ga z malo vode).
Arašidovo-miso omaka
Sestavine:
70 g arašidovega masla
1 žlica miso paste
2 žlici tamari omake ali sojine omake
1 žlica riževega kisa (če ga nimate, lahko uporabite limonin sok)
1 žlica javorjevega sirupa (ali sirupa iz datljev)
1 čajna žlička česna in 1 čajna žlička ingverja (svežega ali v prahu)
60–70 g vode
Priprava:
Vse sestavine za to azijsko navdahnjeno omako dajte v prazno kozarec, zaprite in dobro pretresite. Arašidova omaka lahko stoji več dni v hladilniku, a se nekoliko zgosti, zato ji pred uporabo dodajte 1–2 žlici vode.
Ta omaka je odlična kot preliv za rezance s svežo ali popečeno zelenjavo, solate, pa tudi kot dodatek k rastlinskim sendvičem na osnovi tofuja in sveže zelenjave.
View this post on Instagram