3. Portorož basketball Cup

Od petka, 10.5.2024, do nedelje, 12.5.2024 smo bili priča tretji izvedbi košarkarskega turnirja »Portorož cup«. Turnir za fante rojene leta 2011 in mlajše je, v Montažni dvorani Lucija in Športni dvorani Lucija, organiziral Košarkarski klub Portorož.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Poleg ekipe organizatorja so na turnirju nastopali še dve slovenski ekipi in sicer Radovljica in Sežana, dve hrvaški ekipi Stoja Pula in Oliva Vodnjan ter tri ekipe iz Srbije, OKK Šabac in dve ekipi OKK Beograda.

Mednarodna zasedba je v treh dneh odigrala skupno kar 20 tekem, vsaka ekipa pet tekem, kar naporen ritem za mlade fante. Vendar so ekipe čas med tekmami izkoristile za oglede obmorski krajev ter se navdušile nad slovensko Istro.

Zmagovalec turnirja je domača ekipa Košarkarskega kluba Portorož, ki je premagala vse nasprotnike. Prvi tekmovalni dan so bili Portorožani boljši od Olive iz Vodnjana, z rezultatom 45:21, nato drugi dan še od OKK Šabac (35:24) in OKK Beograd B (49:16). V nedeljo so potekale tekme za razvrstitev, domačo ekipo je čakala šesta ekipa prvenstva Hrvaške za dečke do štirinajstega leta, KK Stoja Pula, ki je v svojih vrstah imela najboljšega strelca turnirja Emanuel Butkovič. Drugi polfinalni par pa sta sestavljali ekipi OKK Šabac in Radovljica, slednja je bila boljša z rezultatom 42 proti 33.

17E19D80 DA25 4DF3 A7AE A14EA4EB87E3

Portorožani so dokaj lahko strli odpor višjih igralcev iz Pule in slavili z rezultatom 46:32. Stoja je bila v tekmi za tretje mesto boljša od OKK Šabac, ki je po lanskem drugem mestu, letos končal na četrtem. Borba za zlato medaljo in največji pokal je bila izredno napeta, še slabe tri minute pred koncem je Jalen Oset (KK Portorož) zgrešil prosti met, pri rezultatu 46 proti 42 je imela Radovljica možnost s trojko zaostanek zmanjšati na točko, a so bili gostje neuspešni. Oset se je oddolžil s polaganjem in prednost povečal na šest točk. Nato je na sceno stopil Jure Stanovnik (KK Portorož), najprej izsilil korake najboljšega igralca Radovljice, nato pa zadel še tri proste mete od štirih in mirno pripeljal svojo ekipo do zmage z rezultatom 51 proti 44. Pokal za prvo mesto in prehodni pokal je prejel kapetan domače ekipe, Tomas Krajnc, pokal za najboljšega igralca turnirja je prejel Jure Stanovnik (KK Portorož). Direktor kluba organizatorja, Aleks Cvetičanin, je podelil tudi nagrado za »Fair play«, ki jo je prejel igralec Portoroža, Alek Prole.

Končni vrstni red turnirja:

1. Portorož

2. Radovljica

3. Stoja Pula

4. OKK Šabac

5. Oliva Vodnjan

6. OKK Beograd A

7. Mesarija Prunk Sežana

8. OKK Beograd B

4271D06F 8453 4748 921B 152BD1135E95

Turnir je bil na zelo visokem organizacijske nivoju, pohvale prihajajo iz ust vseh udeležencev, organizatorji se pa zahvaljujejo vsem podpornikom, staršem, prostovoljcem, donatorjem in sponzorjem, ki so omogočili košarkarski vikend perspektivnim košarkarjem.