Na festival je iz Zagorja prispela ekipa Zagylanda, ki se lahko pohvali s pico, pripravljeno na vrhunski ravni, od testa do peke in nadeva, vsekakor pa največ pozornosti pritegne pica Horse City z začinjenimi konjskimi klobasami in žrebičjim pršutom mariniranim v pistaciji in kaprah.
PIZZA HORSE CITY
Sestavine:
- San Marzano D.O.P
- Fior di Latte Mozzarella
- Konjska salama
- Pikantna konjska salama
- Žrebičji pršut mariniran v pistacijah in kaprah
- Jalapeno paprike
- Pepperdrops rdeče paprike v kisu
- Origano
- Bazilika
- Kalamata oliva
- Moka iz čim bolj kakovostne pšenice
Priprava:
Pet kilogramov moke zmešamo s 3,2 litra hladne vode (hidratacija 64%), če želimo večjo hidratacijo, povečamo količino vode. Po gnetenju pustimo kompaktno zmes stati 45 minut v mešalniku, pokrito s plastično folijo. Po 45 minutah dodamo 5 gramov raztopljenega kvasa v pol decilitra vode in nadaljujemo z mešanjem. Ko se kvas absorbira, dodamo 150 gramov soli in mešamo približno deset minut. Nato testo prenesemo v fermentacijsko posodo in jo pokrijemo za dve uri. Po dveh urah testo oblikujemo v eno veliko kroglo, nato ga razrežemo na kose po 300 gramov in oblikujemo hlebčke. Položimo jih v škatlo, ki mora biti pokrita, in po končanem postopku pustimo testo dve uri na sobni temperaturi, nato ga prestavimo v hladilnik. Po 48 urah je testo pripravljeno za uporabo. Pečemo ga na 450 stopinjah 90 sekund, za kar potrebujemo peč, ki doseže take temperature. Zraven priporočenih pelatov san marzano in mozzarelle dodamo dodatne okuse po želji.
PIZZA RE IN PIZZA MORTADELLA
Recept za hišno pico, pico Re, so razkrili iz istoimenske picerije, kjer je ta pica pravi hit med njihovimi gosti, prav tako kot pizza Mortadella.
Sestavine za testo:
1 kg Molino Piantoni moke
650 g vode
30 g soli
0,5 g svežega kvasa
Priprava:
V mešalnik dodajte moko, nato pa še vodo. Ko se vse skupaj združi, pokrijte testo s folijo in ga pustite počivati 40 minut. Po preteku časa testo ponovno vrnite v mešalnik in dodajte svež kvas. Pazite, da se dobro pregnete. Isti postopek ponovite s soljo. Ko končate z mešanjem, pustite testo počivati 10 minut in nato ga prenesite v fermentacijsko posodo za 2,5 ure na sobni temperaturi.
Po preteku časa testo vzemite iz posode in ga ponovno pregnetite. Pustite testo počivati 10 minut, nato pa ga stehtajte in oblikujte hlebčke. Vsak hlebček naj ima 270 gramov. Položite jih v škatle in jih pustite 5 ur na sobni temperaturi, nato pa testo prestavite na 4 stopinje za najmanj 48 ur.
Sestavine za nadev Pizze Re:
100 g San Marzano paradižnika
100 g Mozzarelle Fior di Latte
Rukola
Pršut
Cherry paradižniki
Grana Padano
Olivno olje
Bazilika
Črne olive
Aceto krema
Na testo dajte San Marzano paradižnik, nato Mozzarello Fior di Latte in pecite v pečici pri najmanj 450 stopinjah približno 60 sekund. Vzemite pico iz pečice in dodajte rukolo, pršut, cherry paradižnike, posujte z Grana Padano sirom in malo olivnega olja. Dodajte baziliko, nekaj črnih oliv in Aceto kremo.
Sestavine za nadev Pizze Mortadella:
pesto genovese
mozzarella Fior di Latte
mortadela
mleti pistacija
bazilika
olive
aceto krema