Čeprav se takšne spremembe lahko zdijo zaskrbljujoče, je krompir v večini primerov še vedno varen za uživanje, če znamo prepoznati in odstraniti potencialno škodljive dele.
Krompir, ki je začel kaliti
Krompir s kalčki je morda varen za uživanje, če so kalčki majhni in se sam ni zmehčal ali skrčil. Toksin, ki se lahko razvije, solanin, lahko v velikih količinah povzroči prebavne motnje, glavobole in druge simptome, piše klix.ba.
Če opazite na novo vzklile kalčke, jih preprosto odstranite in krompir lahko uporabite kot običajno. Če pa so kalčki daljši in številčnejši, je priporočljivo, da se uživanju takšnega krompirja izogibate.
Zelen krompir
Krompir, ki je pozelenel, ni varen za uživanje. Zelena barva je posledica izpostavljenosti sončni svetlobi, ki spodbuja proizvodnjo klorofila, je pa tudi pokazatelj kopičenja solanina, škodljivega toksina.
Če so zelene lise majhne in lokalizirane, jih lahko previdno odrežemo in uporabimo preostanek krompirja. Če pa je večina gomolja zelena, ga je najbolje popolnoma zavreči.
Mehak in skrčen krompir
Če krompir postane mehak in se skrči, je to jasen znak, da se je začel kvariti. V takih primerih krompir ne le vsebuje toksine, ampak lahko povzroči tudi resne prebavne težave. Krompir, ki se je popolnoma zmehčal in ima neprijeten vonj, je vsekakor treba zavreči.
Manjše nepravilnosti na krompirju, kot so kratki kalčki ali majhne zelene lise, je mogoče odstraniti. Če pa je krompir močno poškodovan, mehak in se skrči ali je večji del pozelenel, njegovo uživanje predstavlja zdravstveno tveganje in ga je treba zavreči.