4 močna živila, ki varujejo srce in znižujejo holesterol

Zdravo srce je temelj dobrega počutja in dolgega življenja. Eden ključnih dejavnikov za njegovo ohranjanje je prehrana. Nekatera živila imajo posebno moč – ne le da varujejo srce, temveč tudi učinkovito znižujejo raven slabega holesterola v krvi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Nutricionisti poudarjajo, da lahko določena živila pomagajo ohranjati elastičnost arterij, znižujejo raven holesterola in zmanjšujejo tveganje za vnetja. Namesto da se osredotočamo zgolj na to, čemu se je treba izogibati, strokovnjaki svetujejo, da razmislimo tudi o tem, kaj lahko dodamo v prehrano za boljše zdravje srca.

 Fižol

Nutricionistka Amanda Sauceda izpostavlja fižol kot eno najpomembnejših živil za zdravje srca in prebave. »Fižol je preprosto, cenovno dostopno in vsestransko živilo, ki lahko pomaga pri zniževanju skupnega holesterola in LDL-a, t. i. slabega holesterola,« pojasnjuje za Parade. Poleg tega, da je bogat z vlakninami, se fižol zlahka vključi v različne jedi in pomaga pri ohranjanju zdravja krvnih žil.

 Oljčno olje

Zamenjava nasičenih maščob, kot je kokosovo olje, z oljčnim oljem je eden najpreprostejših načinov za izboljšanje maščobnega profila v krvi. »Oljčno olje vsebuje enkrat nenasičene maščobe, ki lahko znižajo LDL in povečajo HDL holesterol,« pojasnjuje dietetičarka Michelle Routhenstein, specializirana za preventivno kardiologijo. Prav tako je bogato s polifenoli, ki delujejo protivnetno in podpirajo zdravje žil.

 Chia semena

Čeprav so majhna, chia semena vsebujejo veliko vlaknin in omega-3 maščobnih kislin. Približno 40 gramov chia semen vsebuje okoli deset gramov vlaknin in pet gramov omega-3 maščobnih kislin, zato so odlična izbira za zdravje srca. Pomagajo pri zmanjševanju vnetij, uravnavanju holesterola in so zelo vsestranska pri pripravi hrane.

Konzerviran losos

Konzerviran losos je praktičen način vnosa omega-3 maščobnih kislin, ki so povezane z znižanjem trigliceridov in vnetnih procesov v telesu. Ta vrsta ribe ima lahko pozitiven vpliv na stanje arterij. Routhenstein poleg tega priporoča uživanje mastne ribe dva- do trikrat tedensko kot del prehrane, ki ščiti srce.