Če nismo previdni, se lahko zgodi, da se preveč razvajamo, kar lahko postane neprijetna navada, ki jo je treba opustiti. Za razliko od železa ali drugih vitalnih hranil telo ne potrebuje sladkorja.
Pa vendar ga vsak dan zaužijemo (prekomerno). Po podatkih Ameriškega združenja za srce povprečna odrasla oseba v ZDA poje približno 22 čajnih žličk sladkorja na dan.
Razlogov, zakaj radi posegamo po sladkarijah, je veliko, od psihičnih nagonov do pomanjkanja spanca. Večino želje po sladkem povzročajo živila, ki povzročajo padec krvnega sladkorja, piše Klix.
To so izdelki, kot so rafinirani enostavni ogljikovi hidrati in izdelki, ki vsebujejo skriti sladkor (kot je paradižnikova omaka). Ko nam krvni sladkor pade, nam to daje lažen občutek lakote in nas na koncu oropa energije.
Katere jedi jesti?
Na srečo lahko zmagate v bitki proti sladkosnednosti s petimi živili, ki bodo zmanjšala vašo željo in vas napolnila z energijo.
Avokado
Avokado je poln vitaminov B in folatov, hranil, ki dokazano znižujejo raven stresa. Z 18 esencialnimi aminokislinami je avokado tudi odličen vir beljakovin, zdravih maščob in vitamina E.
Kokosovo olje
Kokosovo olje znižuje raven inzulina in zavira lakoto, ne da bi zvišal raven holesterola. Kokosovo olje so oglaševali tudi kot pomoč pri hujšanju. To je zato, ker odpravlja željo po sladkem z oskrbo koristnih maščob v jetrih, kjer se maščobe uporabljajo kot gorivo in ne kot skladišče.
Lanena semena
Uživanje dveh žlic lanenih semen dnevno zagotavlja skoraj 25 odstotkov dnevno priporočenih vlaknin, znano pa je, da se živila, bogata z vlakninami, prebavljajo dlje. Tako se počutite siti in to vam pomaga zaužiti manj kalorij ter zmanjšati nepotrebno željo po sladkorju.
Jajca
Jajca so eno najboljših živil za premagovanje želje po sladkorju in zmanjšanje lakote čez dan. Jajca so namreč odličen vir beljakovin, zdravih maščob, vitaminov B, omega 3 maščobnih kislin in celo majhnih količin železa.
Jajca tudi znižujejo raven insulina in drugega hormona, imenovanega grelin. Grelin zavira lakoto in preprečuje željo po sladkorju. Poskusite jesti jajca za zajtrk, kosilo ali večerjo ali kot prigrizek.