Obstaja nešteto načinov za kuhanje jajc, vendar nekateri zahtevajo preveč časa in truda za povprečen rezultat. Zato smo izbrali najpreprostejše metode, s katerimi ne morete zgrešiti.
- način
Jajca postavite v hladno vodo in ko voda zavre, pokrijte lonec in pustite, da stojijo 10 do 12 minut. Nato jih za nekaj trenutkov prenesite v drugo posodo, napolnjeno z ledeno vodo in kockami ledu, nato pa jih olupite. Najpogostejša pripomba tej metodi je, da se jajca morda ne bodo popolnoma olupila, zato morda ni idealna za polnjena jajca ali druge recepte, kjer je pomemben videz. - način
Jajca postavite v hladno vodo in ko voda zavre, jih kuhajte še osem minut, ne da bi zmanjšali temperaturo. Nato jajca nekaj minut držite pod hladnim curkom vode in jih olupite. Jajca, kuhana na ta način, se morda ne bodo enostavno olupila, ta metoda pa je tudi precej nepraktična, če kuhate na indukcijski štedilniku, saj boste težje uravnavali temperaturo. - način
Jajca lahko skuhate tudi na pari, kar ni nič zapletenega, zagovorniki te metode pa trdijo, da se bodo popolnoma olupila. V lonec nalijete približno tri prste vode, nato jajca postavite v kovinsko mrežo za cvrtje, pokrijte in kuhajte na pari 13 minut na srednje močni vročini. Sledi 15 minut ledene kopeli, nato pa morate odcediti polovico vode, pokriti lonec in ga energično pretresti 40-krat, da se jajca dobro “zbijejo”. - način
V velik lonec nalijte tri litre vode (za šest jajc) in zavrite. V vrelo vodo dajte jajca in jih kuhajte približno 30 sekund, nato pokrijte lonec, močno zmanjšajte temperaturo in kuhajte še 11 minut. Jajca preložite v posodo z ledeno vodo za 15 minut in šele nato jih olupite. Jajca, ki jih postavite v vrelo vodo, se bodo, po mnenju strokovnjakov, najlepše olupila. Ta metoda je nepraktična za večjo količino jajc, saj bi jih morali kuhati v več serijah. - način
Ta metoda kuhanja jajc “trdo” prav tako vključuje postavljanje jajc v vrelo vodo. Pustite, da voda rahlo vre še 10 minut, jajca pa pred lupljenjem le na kratko potopite v ledeno kopel. Na ta način boste dobili jajca z mehkejšim rumenjakom, lupili pa se bodo enostavno in brez težav.