5 okusnih jedi za 4 osebe, ki vas bodo stale 5 evrov ali manj

Predstavljamo nekaj predlogov za pripravo cenovno skromnih jedi, katerih okus pa je vse prej kot skromen. Pri načrtovanju smo sledili pravilu, da je cena živil pet evrov ali manj, pozabili pa nismo niti na sladico.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Da bi prihranili denar, je najbolje kupovati sezonsko, naredite pa si tudi zalogo sestavin za jedi, ki so cenovno skromne, pri njihovem okusu pa se skromnost ustavi …

Ker cene skokovito rastejo, postane načrtovanje vsakodnevnih obrokov pravi izziv – a z dobrim načrtom sta tako nakupovanje kot kuhanje lažja.

Da bi privarčevali, je najbolje nakupovati sezonsko, dobro pa si je narediti tudi zalogo živil, katerih cene ne letijo v nebo, kot so polenta, fižol, krompir, zelje in drugo.

1. Kremne testenine s sirom

Makaroni s sirom so preprosta jed, ki, kot že ime pove, vključuje kuhane testenine z omako na osnovi sira. Različic te jedi je veliko, mi pa vam predstavljamo najpreprostejšo – narejeno iz samo treh sestavin in pripravljeno v enem loncu.

Sestavine:

1250 ml mleka
400 gramov suhih makaronov
200 gramov naribanega topljenega sira po vaši izbiri

Priprava:

V velikem loncu segrejte mleko. Ko mleko zavre, dodamo testenine.
Testenine med občasnim mešanjem kuhamo v mleku približno deset minut.
Ko so testenine popolnoma kuhane, ugasnemo štedilnik in v lonec dodamo nariban sir. Gauda, ​​čedar in tudi mocarela se lepo stopijo.
Testenine mešajte, dokler se sir popolnoma ne stopi.
Postrezite toplo s solato po izbiri.

okusne jedi

2. Krompirjeva omleta

Tortilla española je priljubljena španska nacionalna specialiteta, ki dokazuje, da lahko preproste jedi ločijo dobre in še boljše kuharje. Vse, kar potrebujete, so jajca, krompir in ojčno olje.

Španci si še vedno niso enotni glede tega, ali čebulo dodati ali izpustiti, prav tako pa so mnenja različna, kako dobro naj bodo jajca kuhana. V nekaterih regijah dodajajo tudi rdečo papriko. Španci tortilj ne jedo ne hladnih ne toplih, najboljše so mlačne.

Sestavine:

8 jajc
sol
475 ml olja
700 g krompirja
350 g čebule

Priprava:

V veliki skledi dobro stepemo jajca s soljo.

Segrejte olje in dodajte čebulo in narezan krompir. Pečemo približno 25 minut na zmernem ognju in občasno premešamo.

Krompir vzamemo iz olja, solimo in prelijemo z rahlo stepenimi jajci.

Pustimo stati 15 minut.

V ponvi segrejemo tri žlice olja in vanj vlijemo mešanico. Ponev večkrat pretresemo. Po treh minutah zgladimo robove z lopatko in pečemo še približno tri minute.

Vzamemo krožnik, ki je nekoliko širši od ponve in ga položimo nanjo. S ponve previdno prestavimo tortiljo na krožnik, nato pa nazaj v ponev in pečemo še drugo stran približno dve minuti, nato oblikujemo robove in pečemo še približno dve minuti.

Tortiljo prestavimo na krožnik in pustimo, da se ohlaja približno pet minut.

okusne jedi

3. Riž z zeljem

Za pripravo okusnega in nasitnega obroka ne potrebujete veliko sestavin. To potrjuje tudi recept za to sredozemsko jed, ki jo je navdihnila grška specialiteta lahanorizo ​​oziroma kuhan riž z dušenim zeljem.

Zelje in riž sta cenovno zelo dostopni sestavini, ki sta v tem receptu združeni z nekaj šalotke, masla in nekaj začimb.

Da bo riž dobil dodatno globino okusa, ga skuhajte v piščančji osnovi – če ste vegan ali vegetarijanec, lahko uporabite tudi zelenjavno osnovo. Jed postrežemo z rezinami sveže limone.

Sestavine:

370 g dolgozrnatega riža
50 g masla
2 šalotki
2 limoni
2 lovorjeva lista
1 l piščančje osmove
½ glave svežega zelja
sol in poper po želji
rastlinsko olje po želji
pest svežega peteršilja

Priprava:

V večjem loncu segrejemo maslo, dokler se ne stopi. Dodamo sesekljano šalotko in jo pražimo do mehkega.

Dodamo riž in ga nekaj minut pražimo na maslu.

Nato prelijemo z vročo piščančjo osnovo.

Dodamo lovorov list in lupinico ene (ekološko pridelane) limone. Solimo in popramo po okusu ter pustimo, da vse skupaj zavre.

Ko tekočina zavre, zmanjšamo ogenj, lonec pokrijemo in kuhamo toliko časa, da riž “popije” vso tekočino – približno 15 do 20 minut.

V drugem loncu segrejte rastlinsko olje in na njem prepražite zelje, ki ste ga narezali na tanke trakove. Solimo in popramo. Dušimo tri do štiri minute, dokler se zelje ne zmehča.

Kuhan riž zmešamo z dušenim zeljem in postrežemo toplega z rezinami limone in svežim peteršiljem.

4. Avstrijski krompirjev golaž

Avstrijski krompirjev golaž se pogosto znajde na jedilnikih avstrijskih restavracij, pa tudi na domačih jedilnikih po vsej nekdanji Avstro-Ogrski, zato tudi pri nas ni neznanka. To slastno enolončnico bogatega okusa, tople barve in mokasto-kremne teksture, ki obožuje pekoče in se dobro poda pozimi, je zelo enostavno pripraviti.

Danes priljubljeno klasiko avstrijske kuhinje so nekoč pripravljali le najrevnejši, ker – če dobro pogledate, je to enolončnica s krompirjem in čebulo. Klobase so prišle kasneje, vsaj za tiste, ki so si jih lahko privoščili.

Sestavine:

4 veliki ali 7 srednje velikih mokastih krompirjev
3 srednje velike glave rumene čebule
1 strok česna
2 veliki prekajeni klobasi
2 žlici mlete sladke paprike
1 čajna žlička mlete pekoče paprike
2 žlički kisa (poljubnega)
1 žlica paradižnikove mezge
1 čajna žlička majarona
1 3/4 čajne žličke semen kumine
1/2 čajne žličke sladkorja
½ čajne žličke fine soli
½ čajne žličke sveže mletega popra
2 lovorjeva lista
1 jušna kocka
7-8 skodelic vode (1,75-2 l)

okusne jedi

Priprava:

Krompir olupimo, operemo in narežemo na približno 2 centimetra velike kocke.

Pripravite si lonec z 8 skodelicami tople vode, ki jo boste postopoma dodajali kasneje.

Čebulo drobno sesekljajte. V večjem loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo čebulo in na močnem ognju med nenehnim mešanjem pražimo 5 minut. Po 5 minutah zmanjšamo ogenj in med nenehnim mešanjem dušimo še 15 minut, dokler se čebula ne zmehča in zlato rjavo zapeče. Zadnji 2 minuti dodajte strt česen. Ko se začne prijemati na ponev, dodamo obe vrsti paprike. V loncu naj bo toliko olja, da se paprika ne zažge. Mešajte 10 sekund in nato vlijte kis.

Dodamo paradižnikovo pasto, majaron in kumino. Premešamo in postopoma prilijemo 1 skodelico vrele vode. Pustite, da malo povre, nato dodajte še eno skodelico. Pustite kuhati, dokler ne doseže kremaste konsistence.

Če želite gladko omako, jo zmešajte s paličnim mešalnikom ali v blenderju.

Čebulno omako vrnemo v lonec in dodamo sladkor, sol, poper, lovorov list in nadrobljeno jušno kocko.

Počasi dodajamo vodo skodelico za skodelico (eno skodelico pustimo) in krompir ter kuhamo nepokrito pol ure.

Klobase narežemo na za prst debele rezine in jih skuhamo skupaj s krompirjem. Ko je krompir kuhan, ga nekaj vzamemo in pretlačimo z vilicami, po potrebi dodamo malo tekočine za golaž in ga ponovno pretlačimo, da dobimo gladko zmes, nato ga vrnemo v golaž in kuhamo še nekaj minut, da se golaž malo zgosti.

Postrezite z rezino kruha.

5. Babičine fritule

Recept za babičine fritule, ki jih je kuhar Melkior Bašić nekoč delil na svojem Instagramu, je že nekaj časa hit, zakaj, pa boste izvedeli, ko jih boste naredili.

Receptu je enostavno slediti, a si ga tudi zlahka zapomniti – enota za vse sestavine je ena: en čvrst jogurt, eno jajce, en vanilijev sladkor, ena žlica sladkorja … Namesto le ostre moke lahko kombinirate ostro in gladko (70 % ostre in 30 % gladke).

Mešanico lahko začinite tudi z malo cimeta in po želji dodate v rum namočene rozine ali kar vam pride na misel. »Domišljija nima meja,« pravi chef Melkior Bašić.

Mojster priporoča tudi, da imate pri cvrtju vedno pri roki skodelico olja in vanj pomočite žlico, preden zajamete mešanico.

Najpomembneje je, da ne izpustite žganja.

Sestavine:

1 čvrst jogurt
1 jajce
1 vanilijev sladkor
1 žlica sladkorja
ščepec soli
lupina 1 limone, naribana
lupina 1 pomaranče, naribana
1 jabolko, brez lupine, naribano
malo žganja (0,01 l)
sok 1 pomaranče
1 pecilni prašek
100-150 g ostre moke (po potrebi – količina je odvisna od pomarančnega in jabolčnega soka)
1 skodelica olja + za cvrtje
sladkor v prahu in cimet za posipanje

Priprava:

Vse sestavine dajte v skledo. Nazadnje dodajte pecilni prašek.

Mešamo z metlico (normalno je, da naribano jabolko razpade na manjše koščke).

Po potrebi dodajte še moko.

Cvremo v olju, segretem na približno 175 stopinj.

Ocvrte fritule položimo na papirnato brisačo.

Pustimo, da se nekoliko ohladijo in potresemo s sladkorjem v prahu in cimetom.

okusne jedi