5 poceni, a zelo zdravih živil

Morda menite, da bi se hranili bolj zdravo, če bi imeli več denarja za vse tiste superživila, ki jih nenehno oglašujejo okoli vas. A zdrava prehrana ne pomeni nujno drage hrane.

Deli novico s tvojimi prijatelji

To je čas, ko je še posebej pomembno skrbeti za imunski sistem in uživati čim bolj zdravo hrano, da ohranimo odpornost proti virusom. Hrana, ki jo oglašujejo kot zdravo, je pogosto zelo draga, vendar njena učinkovitost ni nič manjša od nekaterih sestavin, ki so dostopne vsem.

Raziskave kažejo, da lahko eksotična hrana, na katero telo ni navajeno, kot so alge, povzroči neprijetne reakcije v telesu. Vsak organizem se na določeno hrano odziva drugače, ljudje pa pogosto pozabijo, da ne uživajo samo hranilnih snovi nekega živila, temveč celotno hrano, zato je njena učinkovitost lahko zelo različna, odvisno od tega, kako se telo odzove.

Zato je najbolje držati se tistega, kar je že dolgo preverjeno in potrjeno. Spodaj so navedene sestavine, ki so zelo zdrave, niso nenavadne, hkrati pa so zelo poceni.

 1. Jajca

Ne glede na to, ali pripravljate zajtrk, kosilo ali večerjo, so jajca izredno poceni, hkrati pa jih pogosto označujejo za superhrano zaradi svoje prehranske vrednosti.

Jajca so odličen vir fosforja, selena, riboflavina, pantotenske kisline, vitaminov B12, A in D. Prav tako vsebujejo železo, cink, vitamin B6 in folate. So povprečen vir kalcija, magnezija, kalija, tiamina in vitamina E. Zaradi lupine jajce ohranja svojo hranilno vrednost tudi pri kuhanju (seveda v lupini).

2. Krompir

Ste vedeli, da krompir vsebuje skoraj vse snovi, ki jih naše telo potrebuje za normalno delovanje? Je ena izmed najbolj hranljivih živil, vendar pazite, da ga ne oluščite predebelo, saj so najbolj dragoceni hranilni sestavki tik ob koži. Najbolje je, da ga kuhate v koži, nato pa olupite.

Krompir je odličen vir vitaminov in mineralov, kot so vitamin C, niacin, vitamin B6, pantotenska kislina, tiamin, folati, kalij, magnezij, fosfor, železo, mangan in kalcij. Pri kuhanju večine živil se vitamin C večinoma uniči, vendar pri krompirju ostane tretjina vitamina C, če ga kuhamo v koži. Pečen krompir v koži ohrani še več hranil.

Pečen krompir bo popolnoma hrustljav z dvema sestavinama

3. Banane

Banane so lahko odličen prigrizek, uporabljajo se v desertih ali kot del zajtrka, še posebej v kombinaciji z žitaricami. Vsebujjo približno 20 mineralov in vitaminov, zato so sadje, ki ga morate vključiti v svojo prehrano.

 4. Testenine

Testenine se razlikujejo po prehranski vrednosti, zato je pomembno izbrati tiste iz polnozrnatih žit. So bogate z aminokislinami, ki so še posebej koristne za športnike, saj telesu pomagajo hitreje okrevati. Pomagajo pri boju proti utrujenosti in telesu vračajo energijo.

 5. Rdeča pesa

Rdeča pesa je ena izmed najbolj zdravih vrst zelenjave. Koristna je za delovanje vseh organov, še posebej pa za zdravje oči. Žal pa se pri kiseljenju in konzerviranju izgubi veliko njenih koristnih lastnosti. Kljub temu je dobro, da jo uživamo na kakršen koli način, kadar nimamo dostopa do sveže. Rdeča pesa je zelo lahka, vsebuje skoraj vse minerale: kalij, fosfor, kalcij, magnezij, železo, fluor, žveplo, jod, brom, litij, rubidij, cink in stroncij. Vsebuje tudi nekaj kobalta, ki sodeluje pri tvorbi vitamina B12, ter pomembne vitamine B1, B2, B6, C, folate in pantotensko kislino, čeprav v manjših količinah.