5 sestavin, brez katerih ni dobrega božičnega punča

Božični punč je aromatična pijača, ki se ob praznikih pije po vsem svetu. Izvira iz Indije iz 17. stoletja, od koder se je razširil v Anglijo in druge dele sveta. Domneva se, da ime punč (angl. punch) izhaja iz indijske besede paanch oziroma pet in se nanaša na pet osnovnih sestavin, ki jih mora vsebovati: alkohol, sladkor, limono (citruse), vodo in začimbe.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ker so se božični punči na severni polobli tradicionalno pili v zimskih mesecih, so jih sprva postregli tople, najpogosteje pripravljene na osnovi vina ali žganja.

Sčasoma se je tradicija pitja božičnega punča razširila po vsem svetu in začela vključevati različne vrste alkohola – od ruma in džina do tekile. To alkoholno pijačo so mešali s sadnimi sokovi in svežim sadjem, kot so limone in pomaranče, jih sladkali s sladkorjem ali medom ter začinjali s cimetom, klinčki in zvezdastim janežem.

Božični punč dobiva edinstvene kombinacije sestavin glede na regijo, kjer ga pripravljajo. V Nemčiji na primer pijejo Feuerzangenbowle – posebno vrsto punča, ki združuje kuhano vino, rum in karameliziran sladkor. V Mehiki je priljubljen Ponche Navideño z jabolki, hruškami, guavo, sladkornim trsom in tekilo.

Danes vam predstavljamo mednarodno praznično različico na osnovi džina, pelinkovca in penečega vina, ki se postreže hladna z ledenimi kockami iz velike sklede, obogatena z ingverjem in citrusi.

Božični punč z džinom – sestavine

1 l jabolčnega soka

750 ml penečega vina

250 ml džina

50 ml pelinkovca

2 žlici medu

1 manjši kos ingverja

1 pomaranča

grozdje

klementine

rožmarin

Priprava

Grozdje operite, jagode odstranite s pecljev, jih osušite in čez noč postavite v zamrzovalnik, da zamrznejo.

Naslednji dan v veliki stekleni posodi zmešajte džin, pelinkovec, ohlajen jabolčni sok in peneče vino. Po okusu sladkajte z medom. V tekočino dodajte na tanke rezine narezan svež ingver, rezine pomaranče in klementin ter po želji še vejice rožmarina.

V skledo dodajte še zamrznjeno grozdje, ki bo v pijači nadomestilo ledene kocke.

Za več kulinaričnih vsebin klik sem.