Ker so se božični punči na severni polobli tradicionalno pili v zimskih mesecih, so jih sprva postregli tople, najpogosteje pripravljene na osnovi vina ali žganja.
Sčasoma se je tradicija pitja božičnega punča razširila po vsem svetu in začela vključevati različne vrste alkohola – od ruma in džina do tekile. To alkoholno pijačo so mešali s sadnimi sokovi in svežim sadjem, kot so limone in pomaranče, jih sladkali s sladkorjem ali medom ter začinjali s cimetom, klinčki in zvezdastim janežem.
Božični punč dobiva edinstvene kombinacije sestavin glede na regijo, kjer ga pripravljajo. V Nemčiji na primer pijejo Feuerzangenbowle – posebno vrsto punča, ki združuje kuhano vino, rum in karameliziran sladkor. V Mehiki je priljubljen Ponche Navideño z jabolki, hruškami, guavo, sladkornim trsom in tekilo.
Danes vam predstavljamo mednarodno praznično različico na osnovi džina, pelinkovca in penečega vina, ki se postreže hladna z ledenimi kockami iz velike sklede, obogatena z ingverjem in citrusi.
Božični punč z džinom – sestavine
1 l jabolčnega soka
750 ml penečega vina
250 ml džina
50 ml pelinkovca
2 žlici medu
1 manjši kos ingverja
1 pomaranča
grozdje
klementine
rožmarin
Priprava
Grozdje operite, jagode odstranite s pecljev, jih osušite in čez noč postavite v zamrzovalnik, da zamrznejo.
Naslednji dan v veliki stekleni posodi zmešajte džin, pelinkovec, ohlajen jabolčni sok in peneče vino. Po okusu sladkajte z medom. V tekočino dodajte na tanke rezine narezan svež ingver, rezine pomaranče in klementin ter po želji še vejice rožmarina.
V skledo dodajte še zamrznjeno grozdje, ki bo v pijači nadomestilo ledene kocke.
Za več kulinaričnih vsebin klik sem.




