Ne glede na to, ali pazimo na svoje zdravje ali denarnico, obstajajo živila, ki jih v supermarketih nikoli ne smemo kupovati. Vrtoglave količine sladkorja, škodljivih maščob, soli in aditivov dolgoročno ustvarjajo tveganje za sladkorno bolezen, bolezni srca in ožilja ter številne kronične bolezni. Poleg tega se, ko se enkrat zasvojimo z živili, polnimi ojačevalcev okusa, težko vrnemo k staremu, torej naravnemu in zdravemu. V morju nezdrave hrane, ki nas vabi s polic trgovin, še vedno obstajajo slabe in slabše možnosti. Izpostavili smo nekaj vrst živil, ki jih lahko varno preskočite, če želite živeti zdravo življenje.
Predelana žita
Čeprav se oglašujejo kot zdrava, številne vrste žit vsebujejo veliko sladkorja in malo vlaknin, kar lahko privede do nenadnih sprememb ravni sladkorja v krvi in prekomerne telesne teže. Težava nastane, ko nasedemo trikom proizvajalcev in mislimo, da z izbiro takšnih živil za zajtrk delamo nekaj dobrega zase.
Rafinirana žita, žitni kosmiči in kupljeni müsli, ki jih pogosto jemo za zajtrk, so pogosto zelo predelani in se jim je najbolje izogniti. Če želite biti prepričani, da veste, kaj jeste, je najbolje izbrati nepredelana ali minimalno predelana žita, kot so ovseni kosmiči, brez dodatkov, in po želji dodati semena, sadje, začimbe in druge prelive.
Kocke in jušne osnove
Kupljene jušne osnove pogosto vsebujejo ogromne količine soli, dodatkov, konzervansov, ojačevalcev okusa (kot je mononatrijev glutamat) in umetnih arom. Z domačimi jušnimi osnovami izbirate sveže, zdrave sestavine brez nepotrebnih kemikalij. Zato se izognite kockam in kupljenim jušnim osnovam ali pa se vsaj odločite za tiste, ki vsebujejo manj soli in “kemikalij”.
Z malo načrtovanja lahko preprosto pripravite svojo jušno osnovo in jo zamrznete za kasnejšo uporabo. Ne bo le bolj zdrava, ampak tudi okusnejša, pripravljena točno tako, kot vam je všeč.
Ponarejen sir
Ponarejeni siri so po okusu in teksturi podobni pravemu siru, če pa pogledamo sestavo takšnih umetnih izdelkov, bomo pogosto našli številne nezdrave sestavine. Poleg nedefiniranih maščob, škroba, barvil in arom takšni izdelki vsebujejo tudi različne druge “kemikalije”, ki lahko dolgoročno škodujejo vašemu zdravju. Na primer, E407 (karagenan), E412 (gumi gvar) in E417 (gumi tara) lahko povzročijo prebavne težave in celo resnejše bolezni.
Najpogostejši pokazatelj nekakovostnega sira je njegova nizka cena, vendar to lahko ugotovite z branjem etikete in drobnega tiska na embalaži. Naravni sir ima običajno kratek seznam sestavin. Da bi se prepričali, da izberete sir, ki dejansko vsebuje sir, obvezno preberite etiketo na izdelku. Bodite še posebej sumljivi do sira, ki se prodaja v rezinah. Pri nakupu sira je vedno bolje izbrati kos sira – tudi predhodno nariban sir pogosto vsebuje nezdrave dodatke, prav tako pa je dobro biti sumljiv do sira, označenega kot “sir za pico”.
Mleto meso
Zvezda sarm in polnjenih paprik, bolonjskih omak, faširanca in žara, mleto meso je idealna sestavina za pripravo hitrih in okusnih obrokov, vendar pod pogojem, da veste, kaj kupujete. Nakup predpakiranega mletega mesa sploh ni priporočljiv, saj ne morete biti prepričani, kdaj ali kateri deli mesa so bili mleti. Raziskava, objavljena pred nekaj leti, je pokazala, da je vsako peto predpakirano mleto meso slabe kakovosti ali pa deklaracija ne ustreza izdelku.
Najbolje je kupiti sveže mleto meso – izberite kos, ki ga želite kupiti, in prosite mesarja, naj vam ga zmelje. Tako boste prepričani, da ste kupili dobro meso. Bodite pozorni na barvo mesa. Sveža, surova mleta govedina mora biti rdeča, barvo pa lahko pokvari napačna temperatura, ki ji je bila izpostavljena, svetloba, rast mikrobov in izpostavljenost kisiku. Prav tako ne smemo prezreti slabega vonja, ki ga zlahka prepoznamo. Tudi lepljiva ali sluzasta tekstura – bodisi kuhanega bodisi surovega mesa – lahko kaže na škodljive bakterije.
Smetana za kuhanje
Smetana za kuhanje je razredčena različica prave, bogate smetane, ki vsebuje nepotrebne maščobe, pa tudi različne dodatke. Smetana za kuhanje omakam ne daje dobrega okusa, in če je dodate preveč, lahko preveč prikrije druge sestavine. V receptih za omake jo lahko nadomestite s polnomastnim mlekom z dodatkom masla. V nekaterih jedeh bosta delovala tudi grški jogurt ali maskarpone.